Pussy Riot-Maria och Nadezjda delade ut pris på QX Gaygala 2014. De är två av frontfigurerna i det ryska punk-konstnärskollektivet Pussy Riot och blev världskända efter en protestaktion i Frälsarkatedralen i Moskva 2012, för vilket de tre medlemmarna dömdes till två års fängelse.

Den 24 februari, samma dag som Ryssland invaderade Ukraina greps Maria Aljochina av civilpoliser under en taxiresa. Varför Maria har gripits är oklart. Men som känd Putin-kritiker har hon, som bekant blivit gripen förut. Den här gången är dock hennes svenska förläggare Anders Teglund mer oroad.

– I sina tal vittnade hon om att Putin blev allt hårdare, och har hela tiden sagt ”Putin kommer aldrig att ge sig. Han kommer bara att vilja ha mer”. Hon har gripits förr men jag är räddare den här gången, säger Teglund till DN.

I måndags stängdes också den ryska nyhetssajten Mediazona ner av Rysslands censurmyndighet, rapporterar SVT. Maria skapade den tillsammans med Nadezjda 2013 efter de avtjänat sitt fängelsestraff. På sidan har det rapporterats om Rysslands krig i Ukraina. Enligt en ny rysk medialag som trädde i kraft i fredags riskerar journalister som skriver ”falska” nyheter om invasionen 15 års fängelse.