Human Rights Campaign (HRC) vill se handling från Disney och inte en donation, slår de fast i ett uttalande. Det var i tisdags som Disneys vd Bob Chapek för första gången uttalade sig emot lagen som ska förbjuda hbtq-prat i Floridas skolor, men då hade lagen redan röstats igenom i senaten.

Chapek uttryckte ånger över att de inte offentligt tagit ställning tidigare och förklarade att Disney lobbat i hemlighet för att lagstiftare skulle rösta emot lagen – men misslyckades. Chapek berättade i samband med det att Disney vill donera fem miljoner dollar till hbtq-organisationer.

HRC säger att Chapeks uttalande är ett första steg i rätt riktning, men att de inte tänker ta emot några pengar förens företaget visar på ”meningsfull handling” för att stoppa lagen från att träda i kraft.

”Vi kommer inte att ta emot pengar från Disney innan vi ser dem bygga på sitt samhällsåtagande genom att arbeta tillsammans med hbtq-aktivister för att se till att farliga förslag, såsom Floridas Don’t Say Gay-lag eller Trans-lag inte träder i kraft” skriver HRC-ledaren Joni Madison och tillägger att om lagarna ändå träder i kraft så vill de se att Disney aktivt arbetar för att få bort dem.

Human Rights Campaign, som är USA:s största organisation för hbtq-personers rättigheter, efterlyser också ett större allmänt engagemang från Disney för hbtq-communityt.

”HRC uppmanar Disney, och alla andra arbetsgivare, att stå upp för sina anställda – varav många modigt uttalade att deras vd:s tystnad var oacceptabel – och hbtq-communityt genom att arbeta tillsammans med oss, delstaten, och lokala hbtq-grupper för att se till att dessa farliga och diskriminerande lagförslagen som skadar hbtq-familjer och barn inte får ta plats i Florida.”