”Transpersoner strider för saker som kvinnor gjorde för 50 år sedan”

I Tamara Adrians hemland, Venezuela, skedde det i januari ett brutalt mord på en transkvinna. De mördade henne och skar sedan av huvudet och sparkade boll med det.
– Det är klart att vi inte kan veta helt säkert att det var ett hatbrott, men många mord på transpersoner sker genom att man knivhugger dem flera gånger eller skjuter dem med flera kulor. Då handlar det om att gärningsmännen hatar vem du är och hur du ser ut. De är inte bara ute efter pengar.

Tilläggas ska att det sker många mord i Sydamerika. Hela 900 000 förra året, enligt Tamara.

Hur är det att vara hbtq-person i Venezuela?
– Bor du i en liten stad är det tuffare, så är det i hela världen. En del av mina kompisar har varit utsatta, men själv möts jag av respekt. Fast en gång, för 20 år sedan, var det en person som ville få mig sparkad. Han var högt uppsatt på universitetet, där jag var lärare. Han gillade inte vem jag var och ”mitt sätt”. Det roliga är att hans dotter precis gift sig med en kvinna. Det har nog fått honom att sätta i halsen.

Hur är villkoren för transpersoner i landet?
– Vill man byta kön får man betala själv och man har ingen rätt att ha sin rätta identitet. Tänk dig själv om du kommer till en intervju och heter Elizabeth, men på ditt ID-kort och dina betyg från skolan står det Peter. Hur skulle det kännas? Då spelar det kanske inte längre så stor roll att du är en duktig journalist. För arbetsgivaren kanske anser att du inte kan representera företaget.
– Många transpersoner säljer därför sex, för att de inte får något jobb, eller får gå i skola.

Vilken förändring hoppas du på?
– Först och främst vill jag att alla individer ska respekteras. Sen måste vi träna journalisterna, så de använder rätt pronomen. Vi måste också ha rättigheter och inte längre bli behandlade som den sista generationens slavar. Vi strider för precis samma saker som feminister gjorde för femtio år sedan.

I Sverige anmäldes förra året 52 transfobiska hatbrott, enligt BRÅ.

Här ligger Venezuela:

Tamara Adrian

ILGA om Venezuela


Länk till transrespect-transphobiarapporten

Tamara Adrian

Hatbrott mot transpersoner i Latinamerika