Kharkiv Pride sörjer hbtq-aktivisten Elya Shchemur som dog förra veckan när ryska bomber föll över stadskärnan i Kharkiv, Ukraina.

Shchemur studerade juridik och var en aktiv volontär för Kharkiv Pride de senaste tre åren. Tidigt i kriget anslöt hon sig till Ukrainas hemvärn och bekräftades död förra veckan efter att ha hittats i ruinerna av ett bombat hus i stadskärnan.

”Elya var en aktivist och en patriot. Hon deltog i alla möjliga demokratiska evenemang i Kharkiv. Tillsammans med Elya gick vi igenom tre Khrakiv Prides och tre Kvinnorättsmarscher. Elya var aktivt engagerad i mänskliga rättigheter och Pride evenemang. Hon inspirerade och motiverade, inte bara vårt team, utan alla volontärer runt om henne. Folk följde henne i kampen om frihet och jämlikhet. Och när hon log, log alla tillbaka. Elya var en av de första volontärerna från Kharkiv Pride som anslöt sig till försvaret. Hon var modig och tapper. En patriot och en hjälte. Och så kommer vi att komma ihåg henne och aldrig glömma” skriver Kharkiv Pride på Instagram.