För två veckor sedan röstades Floridas Don’t say gay-lag igenom senaten och kort efter gick Disneys vd Bob Chapek ut och uttryckte sig ångerfullt över att företaget inte tidigare uttalat sig emot lagförslaget.

Lagen, som ska förbjuda samtal om hbtq-frågor och hbtq-personer i Floridas grundskolor har fått massiv kritik, bland annat från den amerikanska presidenten Joe Biden.

Anställda på Disney har under hösten och vintern krävt att storföretaget tar tydlig ställning emot förslaget och använder sin makt för att stoppa dess framfart, men från ledningen var det tyst ända fram till senaten sagt ja.

– Vi har varit emot lagen från början men valde att inte ta ställning offentligt för vi trodde att vi kunde få större effekt genom att arbeta bakom kulisserna med lagstiftare från båda sidorna. Vi var hoppfulla om att våra långa relationer med lagstiftare skulle ge ett bra resultat. Vi misslyckades, var Chapeks första uttalande om Don’t say gay-lagen på bolagsstämman som hölls för två veckor sedan, och lovade samtidigt att skänka fem miljoner dollar till hbtq-organisationer som plåster på såren.

Men det var för lite och för sent enligt många Disney-anställda som igår arrangerade en omfattande ”walk out” från sina arbeten i protest mot företagets passivitet.

– Vi vet hur viktig den här frågan är för våra hbtq+-kollegor, deras familjer och allierade. Vi respekterar våra kollegors rätt att uttrycka sina åsikter och vi utlovar ett löpande stöd för hbtq+-communityt i kampen för lika rättigheter, sa en talesperson från Disney om protesterna till CN Business igår.