I lördags twittrade politikern och sociala medier-åsiktsmaskinen Hanif Bali ett förslag om att transpersoner skulle få delta i Paralympiska spelen, som är parasportens motsvarighet till OS för personer med funktionsnedsättning.

Tweeten fick många kritiska mothugg och ifrågasattes bland annat av paraidrottaren Simon Risberg.

Ann-Christine Ruuth som är ordförande för Transammans (förbundet för transpersoner och närstående) är även hon oimponerad av Balis tweet.

Ann-Christine Ruuth, ordförande för Transammans.
– Genom sitt uttalande förolämpar Bali såväl transpersoner som paralympier. Att vara transpersoner i Sverige idag innebär att ständigt bli hånad och ifrågasatt av en aldrig sinande skara okunniga. Och att håna människor med en funktionsnedsättning har gjorts sedan stenåldern, men de flesta har ändå hängt med i utvecklingen och fått nya kunskaper och andra värderinar medan andra lever kvar på stenåldern, säger hon.

Vidare hoppas hon att det snart ”får vara slut på dumheterna”.

– Hanif Bali har många följare och även om han nu inte har så stort förtroende längre som politiker så är det många som ser upp till honom och tycker som honom vilket ger utrymme för fortsatt okunskap och fortsatta fördomar. Både av transpersoner och andra minoritetsgrupper i samhället. Ett sådant här uttalande spär på den okunskapen.