En uppretad Rebecca Kadaga, talman i det ugandiska parlamentet, utlovade tidigare i höstas en ”julklapp” till folket genom att väcka liv i den antihomolag som skapat internationella kontroverser.
Lagförslaget innehöll i sitt original såväl angiveriparagrafer, skärpta fängelsestraff för sex och kärleksrelationer mellan personer av samma kö liksom dödsstraff för bland annat hiv-positiva som har samkönat sex liksom för upprepade ”förseelser”. Hetsen mot landets hbt-rörelse och enskilda hbt-personer har skärpts i samband med lagförslaget och en rad mediekampanjer och hbt-ugandier har tvingats fly landet, bland annat många till Sverige där Migrationsverket enligt RFSL vid de flesta fall valt att avslå asyl-ansökan.
Under den pågående världskonferensen för ILGA deltar flera ugandiska aktivister och bland dem den tidigare anglikanske biskopen Christopher Ssenyonjo som är en av de få religiösa ledarna i landet som försvarar hbt-personer.
Talmannen Rebecca Kadaga blev rosenrasande efter ett besök i Kanada i höstas där kritik mot lagförslaget och behandlingen av hbt-personer i Uganda framfördes. Hon lovade då att personligen driva igenom lagen trots hot om indraget bistånd från flera västländer.
I veckan som gick besökte hon Vatikanen vid en konferens om mänskliga rättigheter och fick Påvens välsignelse, något hon enligt ugandiska The New Vision beskrev som ”en upplevelse jag kommer minnas hela mitt liv”.
Men julklappen till det ugandiska folket verkar hon att glömt att dela ut. Idag stängde parlamentet och antihomolagen har inte tagits upp till omröstning. Lagförslaget kan då först tas upp för omröstning efter julledigheterna.
Nätbaserade namninsamlingsorganisationen Avaaz.org som på initiativ av hbt-aktivisten Frank Mugisha samlat in 1 miljon namnunderskrifter köpte i veckan annonsutrymme i två ugandiska nyhetstidningar där religiösa ledare uppmanade troende att ta avstånd för lagförslaget. Bland de undertecknande finns sydafrikanske nobelpristagaren och anglikanske biskopen Desmond Tutu, evangeliska pastorn Richard Cizik liksom Ärkebiskopen av York, ugandiern John Sentamu.
Via AllOut.org, även den ett nätbaserat namninsamlingsverktyg, har samlat in namn och nu när lagen inte antagits innan julhelgen har man istället startat en pengainsamling för att ”ta kampen mot anti-gay lagen”. Exakt hur dessa pengar används och av vem för vad meddelas dock ännu inte.