Juli 2021 var psykologen Gary Jenkins i ett cruisingområde i Cardiff, Storbritannien. Den nyskilde tvåbarnspappan identifierade sig som bisexuell och hade berättat för en kollega att han nu börjat utforska det.

Samma kväll hade tre vänner sökt sig till platsen, på jakt efter offer. Det var 26-årige Jason Edwards, 36-årige Lee Strickland och en vid tidpunkten 16-årig kvinna. De attackerade Gary oprovocerat, misshandlade honom i 28 minuter medan han låg skyddslös på marken och bad om att få leva. Delar av misshandeln fångades upp av parkens övervakningskameror där det hörs hur vännerna hetsar varandra och hur den 16-åriga kvinnan säger att ”hon behövde det där” efter hon stampat på Garys huvud.

Efter attacken tog de Garys plånbok och firade genom att köpa alkohol med hans kreditkort.

Gary lämnades medvetslös för att dö, men hittades av förbipasserande som tillkallade ambulans. Han avled på sjukhus 16 dagar senare till följd av hjärnskadorna.

Trion erkände till misshandel, rån och dråp men har konsekvent nekat till mord.

I februari avslutades rättegången och samtliga tre dömdes skyldiga till mord och uppges ha tagit lika stor del i det homofobiska mordet.

”Jenkins var en vänlig och godhjärtad man. Och världen är en mörkare plats efter hans bortgång, den är minde snäll och mindre färgstark. Varför ni tre blev en så giftig blandning kommer vi aldrig veta, men ni ville visa hur lågt ni värderar en människas liv” sa domaren Daniel Williams när han läste upp domen.

I fredags meddelades att gärningsmännen får livstid i fängelse. Konkret betyder det att de två myndiga männen får minst 32 år och 123 dagar i fängelse, medan kvinnan som idag är 17 år ska avtjäna minst 17 år och 125 dagar i fängelse.

De tre dömda mördarna ska avtjäna livstid i fängelse.