Omringad av barn och bakom en skyllt där det stod ”skydda barn, stötta föräldrar” skrev Ron DeSantis sent igår kväll under den lag som fördömts och rakt av pekats ut av amerikanska lärare som att den riskerar att ”ta död på barn”.

Till signeringen var medier inbjudna och innan DeSantis satte sin signatur på den omstridda lagen visade han upp barnboken Call me Max, skriven av författare Kyle Lukoff, som har transbakgrund, för att ge exempel på ”skadlig undervisning”.

”Vi kommer att se till att föräldrar kan skicka sina barn till skolan för att utbildas, och inte indoktrineras” sa DeSantis till stora applåder.

Lagen hade tidigare en passage som skulle betyda att lärare tvingades outa elever som kom ut som hbtq i skolsammanhang till deras föräldrar. Men det ströks efter högljudda protester.

Nu står det i lagen att ”Undervisning och samtal i klassrum av skolpersonal eller tredje part inte får beröra sexuell läggning eller könsidentitet i förskola och upp till tredje klass och får inte göras på ett sätt som inte är lämplig för elevens ålder eller lämplig för studenters utveckling i enlighet med delstatens standard”.

Om föräldrar upplever att deras barns skolor ändå berör hbtq-ämnen så har de rätt att stämma skoldistriktet.

Hbtqi-organisationen Equality Florida är en av många kritiker som sagt att lagen innebär en direkt fara för unga hbtqi-personer och utlovar nu att stämma delstaten.

”Låt oss vara tydliga: Om lagens vaga utformande tolkas på ett sätt som leder till skada för ett endaste barn, en lärare eller en familj så kommer vi att vidta rättsliga åtgärder mot delstaten Florida och utmana den här trångsynta lagen.”

”Don’t Say Gay-lagen” eller ”Föräldrars rättigheter inom utbildning” som den officiellt heter, träder i kraft den 1 juli i år.