I måndags blev den ökända anti-hbtq-lagen som kallas ”Don’t Say Gay” ett faktum i Florida. Lagen förbjuder prat om hbtqi-frågor och hbtqi-personer i delstatens grundskolor. På bilderna från när den republikanske guvernören Ron DeSantis skrev under lagen är han omringad av skolbarn och politiker. Det är breda leenden och stora applåder.

Men firandet blev kortvarigt. Endast tre dagar efter signeringen, stod det klart att delstaten stäms av en rad organisationer armerade med toppadvokater.

”Genom lagen H.B. 1557 (den så kallade Don’t Say Gay-lagen reds anm.) skulle Florida förneka för en hel generation att hbtqi-personer existerar och är lika värdiga. Det här är ett försök att kontrollera ungas tankar genom statlig censur – och att förminska hbtqi-personers liv genom att förneka deras verklighet. Det är grovt maktmissbruk” står det i stämningsansökan.

En av organisationerna som ligger bakom det rättsliga försöket att stoppa lagen innan den träder i kraft den 1 juli är Equality Florida.

”Vi har lovat att försvara alla studenters rätt till en hälsosam miljö att lära och utvecklas i och att alla föräldrar ska känna att deras familjer inkluderas” skriver organisationen om stämningsansökan.

Ron DeSantis fördömer stämningsansökan och säger att organisationerna vill ”förneka föräldrars rättigheter”.

– Vi kommer att försvara föräldrars rätt att skydda sina unga barn från sexuella inslag i Floridas skolor, säger DeSantis talesperson.