Det lilla landet San Marino, med rötter från 300-talet och med ca 33 000 invånare, helt omgärdat av Italien tillsatte den 1 april två nya ”kaptener”, dvs ungefärlig motsvarigheten till president. Posten innehas 6 månader åt gången.

Den 1 april till den 1 oktober innehar den gröna politikern Paolo Rondelli (58) posten tillsammans med kristdemokraten Oscar Mina (61).

Paolo Rondelli föddes i juni 1963 i San Marino och har varit politiskt engagerad sedan 90-talet med miljöfrågor som sin främsta specialitet. 2005 var han San Marinos representant vid FNs generalförsamling och mellan åren 2007-2016 var han ambassadör i USA.

2019 valdes han in i San Marinos parlament för det röd/gröna partiet RETE som fick 18% av rösterna och 11 av 60 platser i parlamentet.  Partiet ingår i en samlingsregering bestående av kristdemokrater, socialister och gröna partier.

Paolo Rondelli har tidigare varit vice ordförande för den italienska hbtqi-organisationen ArciGay i Rimini som ligger vid kusten strax utanför San Marino.

Arcigay Rimni hyllar på sin facebooksida Rondellis insatser för att modernisera San Marino.

San Marino har sedan en tid tagit steg för en grundläggande revolution i frågan om rättigheter. Om man betänker att homosexualitet var kriminaliserat fram till 2004, är denna process, särskilt ur det galna Italiens synvinkel, häpnadsväckande. San Marino har på några år godkänt jämställda partnerskap tack vare Paolo Rondelli bidrag och i samarbete med Arcigay Riminis infördes förbudet mot diskriminering på grund av sexuell läggning i författningen tack vare en folkomröstning med en överväldigande majoriteten på 71%, och nyligen godkändes också äntligen fri abort med 77%.

Man får hoppas att Italien följer exemplet från denna process av medborgerliga framsteg och rättigheter.

Vi tackar honom för hans tjänst för HBTQI-samhället och för hans fortsatta kamp för kulturen och allas lika rättigheter.
Paolo Rondelli är första öppet homosexuella statsöverhuvudet.  På Island och Irland liksom i Luxemburg Serbien och Belgien har öppet homosexuella varit/är regeringschefer.