2022 har Pride-festivalerna kommit igång på allvar efter två år av pandemi. QX QueerMap listar såklart alla svenska och nordiska men dessutom festivaler med datum och länk till arrangörerna över hela världen. I takt med att nya datum och platser kommer in uppdateras kalendariet.

I veckan har de per nu kända datumen till Pride-säsongen i Frankrike lagts in. Efter att Chalons-en-Champagne inledde den franska säsongen är det nu på lördag dags för den lilla sydvästfranska staden Vic-en-Bigorre att under slagorden ”Frihet att älska, jämlikhet för alla, HBTQ-syskonskap” bjuda till parad, samvaro och konsert.

I dagsläget är det 40 franska städer som meddelat datum för sina Pride-festivaler där Paris har sin dag den 25 juni. Boka resan!

Hittills är det 60 städer i Storbritannien, i Tyskland 68 städer och hittills ligger 86 städer i USA med i listningen där Fort Lauderdale redan annonserat sina datum i februari 2023.

I Sverige är det just nu 38 festivaler som datumsatts, men fler tillkommer. Tidigare i år meddelades att Söderhamn ställer in sin festival i år, en av de första större utanför storstäderna.

Först ut, efter att Skellefteå traditionsenligt inlett årets pridefirande, är Växjö som har firande 9-15 maj och direkt efter det tar bland annat Skurup vid under hela vecka 20 med parad den 21 maj. I juni är det i år både WestPride i Göteborg och Malmö Pride.

Stockholm Pride hamnar helt och hållet i augusti i år med start den första och sista dag den 7 augusti med både Pride Lake Parade på Riddarfjärden och en av Prideveckans mest seglivade tradition, Regnbågsmässan i Storkyrkan.

Dags att ta fram kalendern alltså och boka in vilka festivaler i Sverige och världen du skall besöka i år!

Och saknar du en festival maila gärna oss till [email protected] så även andra får veta!

Här hittar du hela Pride-kalendern.