Alabamas guvernör Kay Ivey satte i fredags sin signatur på två lagar som väntas träda i kraft om en månad. Lagen SB 184 gör att sjukvårdspersonal som ger könsbekräftande vård till personer under 18 år gör sig skyldiga till grov brottslighet straffbart med upp till tio års fängelse och böter på 15 000 amerikanska dollar. Alabama blev därmed historisk som den första amerikanska delstaten att klassa transvård som ett grovt brott.

Den andra lagen HB 322 var först till för att förbjuda unga transpersoner från att använda toaletter och omklädningsrum som matchar deras könsidentitet. Men i slutskedet byggdes den på med ett förbud mot att prata hbtq i förskolor och skolor upp till årskurs fem. Om hbtq ska nämnas i äldre årskurser måste det vara ”lämpligt för åldern”. Det gör förbudet mot hbtq-prat i skolor ännu hårdare än den kritiserade lagen som nyligen skrevs under i Florida, vars totalförbud mot hbtq-prat endast gäller upp till åskurs tre.

I ett uttalande efter Ivey satt sin signatur på de två lagarna varnade hon för vad den moderna kulturen i dagens samhälle kan göra med unga personer.

”Det är verkliga utmaningar som unga personer möter, speciellt med pressen från dagens samhälle och den moderna kulturen. Jag tror mycket starkt på att om vår gode Gud gjorde dig till en pojke, så är du en pojke, och om han gjorde dig till en flicka, så är du en flicka.”