Donald Trump lät sig intervjuas av tidningen Washington Post i slutet av förra veckan och frågades om Floridas nya lag som blivit en internationell nyhet. ”Don’t say gay-lagen”, som egentligen heter Föräldrars rätt i utbildning, förbjuder hbtqi-prat i delstatens grundskolor för barn upp till nio år. För äldre barn måste all undervisning som rör hbtqi vara ”anpassat efter ålder”, en paragraf som kritiserats för att vara godtycklig. Föräldrar som upplever att skolan har brutit mot lagen har rätt att stämma skoldistriktet.

USA:s nuvarande president Joe Biden har varit tydlig i sin kritik mot hbtqi-förbudet som han kallar ”hatiskt”.

”Varje elev förtjänar att känna sig säker och välkommen i våra klassrum. Våra unga hbtqi-personer förtjänar att bli bekräftade och accepterade precis som de är. Min administration kommer att fortsätta att slåss för värdighet och möjlighet för varje elev och familj – i Florida och över hela landet” skrev Biden på Twitter dagen efter Floridas guvernör Ron DeSantis skrivit under lagen.

Men den tidigare presidenten som fortsatt har förhoppningar om att komma tillbaka till makten går på en annan linje.

”Jag tycker att det var ett bra drag” sa Trump till Washington Post men avböjde att förklara vidare.

Donald Trump utnämnde sig själv till en ”äkta vän” av hbtqi-communityt när han kampanjade för att bli president, och enligt det republikanska partiet tog han steg ”som saknar motstycke” för hbtqi-personers rättigheter under sin tid vid makten. Ett uttalande som Human Rights Campaign slog ner och kontrade med en 33 punkter lång lista med bakslag för regnbågscommunityt som Trump-administrationen var med och sanktionerade.