Storföretaget Disney kritiserades för sin tystnad när Floridas ”Don’t Say Gay-lag”-dundrade igenom senaten. Inte förens Floridas guvernör Ron DeSantis lagt sin signatur på lagförslaget gick Disneys vd Bob Chapek ut och kritiserade det kommande förbudet av hbtqi-prat i delstatens grundskolor.

”Vi har varit starka supportrar av communityt i årtionden och vi förstår att många är upprörda över att vi inte tidigare uttalat oss mot lagen. Vi har varit emot lagen från början men valde att inte ta ställning offentligt för vi trodde att vi kunde få större effekt genom att arbeta bakom kulisserna med lagstiftare från båda sidorna. Vi var hoppfulla om att våra långa relationer med lagstiftare skulle ge ett bra resultat. Vi misslyckades” sa Chapek på bolagsstämman i mars.

Men när Disney slutligen tog ställning mot den nya lagen kom kritiken från andra håll. Konservativt kristna anordnade protester utanför Disney i Kalifornien och republikanska politiker vill riva upp ett avtal om självstyre som Disney i Florida fick 1967.

Disney-arvingarna ställer sig med hbtqi-communityt

Nu har nya aktörer anslutit sig till den häftiga diskussionen. Och det är inga mindre än Disney-arvingarna själva. Walt Disneys barnbarn Roy Disney, hustrun Sheri och deras barn Charlee Corra, vars identitet som trans från och med den 1 juli är förbjuden att prata om i Floridas grundskolor.

– Jag känner att jag inte gör särskilt mycket för att hjälpa. Jag ringer inte senatorer eller tar till handling. Jag kände att jag kunde göra mer, säger Charlee till LA Times och reflekterar över sin egen uppväxt som hbtqi-person, som först identifierade sig som homosexuell och sedan som trans, och kopplar erfarenheten till den effekt ”Don’t Say Gay-lagen” kan ha för unga regnbågspersoner.

– Jag hade väldigt få öppet gay förebilder. Och jag hade verkligen inga trans eller ickebinär förebilder. Jag såg inte mig själv i någon annan, vilket fick mig att känna som att det var något fel på mig.

På årets gala för Human Rights Campaign (HRC) intog familjen scenen för att tydliggöra sin ställning mot Don’t Say Gay-lagen och visa sin samhörighet med hbtqi-communityt. Där de också utlovade att matcha donationer till HRC i mångmiljonbelopp.

”Min fru, Sheri, och jag har varit medlemmar i HRC i över 20 år. Jämlikhet spelar stor roll för oss, speciellt eftersom vårt barn Charlee är trans och en stolt medlem av hbtqi-communityt.