I drygt ett år har Karim, som flytt från Uganda efter att hans älskare mördats, bott i Sverige. Han har sökt asyl och hans ärende har prövats av både Migrationsverket och Migrationsdomstolen. Men eftersom de ansåg att hans ”historia” hade trovärdighetsbrister, skulle han utvisas.

Men för drygt en månad sedan skickade Karims juridiska ombud, Aino Gröndahl, in en ansökan om verkställighetshinder till Migrationsverket, där hon yrkade att Karim skulle beviljas uppehållstillstånd, eller pröva hans fall på nytt, eftersom det kommit fram nya omständigheter.

Aino och Karim får beslutet på papper inom några dagar och vet därför inte vilken den viktigaste orsaken till att ansökan beviljades var. Men ett muntligt besked att Karim kommer att få stanna fick Aino i fredags.
– Jag ringde direkt till Karim och vi grät båda två.
– Jag har inte ens kunnat fatta det själv. Nu kan jag äntligen slappna av! Hade jag skickats tillbaka hade jag mördats eller dött av min hiv, säger Karim.

Aino Gröndahl lyfte särskilt fram två saker i ansökan, dels att förslaget om ”antihomolagen” tagits upp på dagordningen i Uganda, en lag som betydligt förvärrar för hbtq-personer i landet, om den går igenom. Och dels att Karim förekommit med namn och bild i medier.
– Fast hade han utvisats hade han kunnat få det svårt i landet, eftersom det kan sluta illa om folk får reda på att han är gay.

Karim är nu lättad och han kan vara säker på att han får den medicin som han behöver, för att bromsa sin hiv, vilket homosexuella i Uganda oftast inte har rätt till.
– Jag har inte hunnit fundera så mycket på framtiden. Det har varit ett hemskt år. Men jag skulle gärna vilja studera. Kanske till ingenjör, säger Karim.