Den 1 mars släpptes en rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som slog fast att det finns unga hbtq-personer i Sverige som pressas att ändra sin sexuella läggning eller könsidentitet. Det är den första kartläggningen någonsin om omvändelseförsök i Sverige och beställdes av regeringen år 2020. Av de unga hbtq-personer som ingick i undersökning uppgav en av fem att de någon gång utsatts för påverkan med syfte att ändra den ungas sexuella läggning eller könsidentitet. I rapporten föreslår MUCF att regeringen tillsätter en utredning om ett förbud mot omvändelseförsök av barn och vuxna.

Nu vill Moderaterna att omvändelseterapi förbjuds i Sverige. Till QX gör partiledaren Ulf Kristersson klart att han vill se att samhället aktivt arbetar för att praktiken, som han kallar ”dumheter”, upphör och följer efter länder som Norge som nyligen infört ett förbud.

– Det bör inte vara tillåtet att försöka påverka människors mest privata liv, säger Kristersson i QX partiledarintervjuer och fortsätter:

– Det är en viktig signal, att Sverige är ett tolerant land, att vi sätter ned foten och säger att det finns saker som vi inte tänker kompromissa med i Sverige.

Vidare säger han att förbudet mot omvändelseförsök är en av frågorna som Moderaterna kommer att driva i valrörelsen.

– När man kommer till Sverige och när man är i Sverige så är det ett antal saker som inte är kompromissbara. Står man inte ut med det så kan man inte vara här helt enkelt.

Hela Aleksa Lundbergs intervju med Ulf Kristersson finns att läsa i majnumret av QX som släpps först för prenumeranter på söndag.