Tvångssterilisering vid könskorrigering blir äntligen olagligt

Kampen om att transpersoner ska kunna byta juridiskt kön utan tvångssterilisering har pågått en lång tid, nu är den äntligen över. En av de som varit med och kämpat för transpersoners rättigheter är RFSL-ungdoms förbundsordförande Emelie Mire Åsell.
Vad kommer det här att betyda rent konkret för transpersoner?
– Det kommer betyda att man rent juridiskt kan byta kön utan de kränkande kroppsliga ingreppen och man behöver inte längre välja mellan könskorrigering eller biologiska barn, säger Emelie Mire Åsell.

Ända sedan 1972, då det blev juridiskt lagligt att byta kön i Sverige, har transpersoner tvingats till tvångssterilisering. De tros vara cirka 500 personer som genomgått könskorrigering sedan dess. Nu kommer RFSL Ungdom, RFSL, Föreningen KIM, Transföreningen FPES och Diskrimineringsbyrån i Uppsala att driva en skadeståndsprocess tillsammans med 76 transpersoner som blivit tvångssteriliserade.
– Vi vill att alla de personer som blivit tvångssterilisera från 1972 fram tills idag ska få upprättelse för de övergrepp som de utsatts för, säger Emelie Mire Åsell.

1999 fick personer som tvångssteriliserats i Sverige rätten till skadestånd. Men steriliseringskravet har funnits kvar för personer som byter juridiskt kön. Nu tycker Emelie Mire att det är dags för svenska staten att ta sitt ansvar för de mänskliga rättigheterna och börja behandla människor lika.

Men för stunden läggs kampen för upprättelse åt sidan, i alla fall i några timmar, för att fira den nya lagstiftningen. Som är ett steg i rätt riktning.
– Vi kommer försöka ha en liten fest framöver där vi alla som jobbat med den här frågan kan delta, det är faktiskt en enorm seger med tanke på det motstånd vi mött. Nu vill vi dela med oss av våra erfarenheter, speciellt till vårt grannland Norge som fortfarande har kvar tvångssterilisering, säger Emelie Mire Åsell.
Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Nu önskar jag att vi vinner i skadeståndsmålet! Och nu när man inte behöver genomgå tvångssterilisering för könsbyte vill vi även att minderåriga ska kunna få möjligheten att byta juridiskt kön.