Det var under en flight mellan Atlanta och Phoenix i USA den 22 april som en man som i första klass gick till fysisk attack mot en flygvärd. Passageraren hade varit besvärlig redan innan flygplanet lämnade marken och vägrat att fälla upp sin stolsrygg samt sätta på sig säkerhetsbältet.

Väl uppe i luften beställde passageraren en drink. När den var slut begärde han att få en till men erbjöds istället ett alkoholfritt alternativ då flygpersonalen upplevde honom som överförfriskad. Detta visade sig vara oacceptabelt för passageraren som slängde isen som låg kvar i glaset i flygvärdens ansikte.

Flygvärden gick för att larma kapten genom telefonen i galleyt när passageraren följde efter honom och kallade honom för homofobiska glåpord samt tog flygplanets telefon vilken han använde för att slå flygvärden.

När flygplanet landade i Phoenix förhördes den berusade passageraren av FBI och berättade då att han uppfattade flygvärden som homosexuell vilket gjorde honom obekväm.

”Passageraren säger att han är homofob och att det är möjligt att han uppfattats som skrämmande av flygpersonal. Han säger att hans homofobi kan ha varit orsaken till hans humör eskalerade mot flygvärden och han erkänner att han kallade flygvärden för ‘queer” står det i affidaviten vilket LGBT Nation har rapporterat om.

Att hindra och/eller störa flygpersonal i arbetet är i USA betraktat som ett grovt brott med ett maxstraff på 20 års fängelse.