För andra gången samlades idag motståndare till den franska socialist-regeringens förslag till ny äktenskapslag till demonstrationer. I den största samlades tiotusentals och arrangörerna ansträngde sig för att markera att man inte motsatte sig homosexuella, men däremot att äktenskap och föräldraskap var något förbehållet ”en man och en kvinna”.

En kvinna demonstrerar ”för familjen” mot äktenskap även för par av samma kön

”Äktenskapofil – inte Homofob” stod det på ett av plakaten och många deltagare klädde sig i rosa för att markera att man trots kravet på att par av samma kön inte skall få samma möjligheter som par av olika kön så skall Frankrikes homosexuella inte uppfatta dem som fientliga.
Bakom en mindre manifestation stod den katolska extremorganisationen Civitas och arrangörerna av den stora ”Manifestationen för alla” fick polisens hjälp för att de två demonstrationerna skulle hållas isär.

”En far, en mor - det är grundläggande” ville demonstraterna framhålla
Kvinnor klädda som tiden för franska revolutionen manar till nationell samling mot homosexuellas möjlighet att gifta sig och bli föräldrar

Regeringens hälsominister Marisol Tourine kommenterade nöjt i Canal+ att det såg ut att ha blivit ”färre deltagare än organisatörerna hoppats på”. Några officiella deltagarsiffror har ännu inte kommit, men inte helt oväntat menar arrangörerna enligt den franska tidningen Liberation att det var fler än förväntat som deltog. Inför protesten förväntande sig polisen mellan 150 – 300 000 deltagare.


Protest på Sankt Petersplatsen idag mot katolska kyrkans homomotsånd

Samtidigt med demonstrationerna i Paris genomförde en grupp kvinnor en protest vid Påvens söndagstal i Vatikanen.

Protest på Sankt Petersplatsen idag mot katolska kyrkans homomotsånd

Kvinnorna klädde av sig nakna på överkroppen och på deras kroppar stod det på ryggarna ”In Gay’s We Trust” och över brösten och magen: ”Shut Up!” riktat till Påvens och den katolska kyrkans motstånd mot könsneutral äktenskapslagstiftning. Polisen ingrep snabbt genom att skyla deras nakna bröst och föra bort dem från Sankt Petersplatsen.

Kiss in i Zagreb

I Kroatiens huvudstad Zagreb hölls under lördagen en Kiss-In-protest utanför den katolska katedralen mot kyrkan ställningstaganden i samband med en ny sex- och samlevnadsundervisning i landet.