En lag som förbjuder undervisning om homosexualitet och könsidentitet är på framfart i Rumänien och nu saknas endast att landets underhus ger tummen upp. Lagförslaget, vars officiella syfte är att motverka barnmisshandel, skulle bland annat förbjuda användandet av läromedel som lyfter sexuella läggningar andra än den heterosexuella och frågor om könsidentitet, rapporterar Reuters.

Rumänska människorättsorganisationer fördömer lagförslaget och varnar för vad en skolcensur skulle betyda.

”Att införa homofobisk och transfobisk lagstiftning genom att censurera information om sexuell läggning och könsidentitet är en skam för Rumänien. Underhuset måste rösta för att stoppa diskriminering” säger hbtqi-gruppen ACCEPT till Reuters.

Hbtqi-organisationen MozaiQ är samstämmig med kritiken och lyfter ett varningens finger för att en censurering av läromedel kan få större konsekvenser i och med världsläget och Rysslands invasionen av Ukraina.

”Vi kräver att underhuset tar ansvar och visar på anständighet genom att rösta ner alla lagförslag som ämnar att demonisera och marginalisera hbtqi-communityt. Införandet av en sådan lag tror vi kommer elda på den ryska propagandan och Moskvas desinformations kampanjer”.