Makarna Jonas Sternulf-Gleditsch och Oskar Sternulf bor i Vasastan i Stockholm. På balkongen har det sedan länge hängt en Prideflagga. Delvis för insynsskydd men också för att den betyder mycket för paret.

– Det är ett litet statement som vi tycker är viktigt att visa upp. Flaggan som hänger där nu har vi haft uppe sedan förra sommaren och vi har bara mötts av positiva reaktioner från våra grannar, säger Jonas.

Igår upptäckte de att grannarna vars balkong har utsikt över deras hade visning av sin lägenhet. Som nyfikna grannar gör gick de in på Hemnet för att titta på mäklarbilderna. Till deras stora förvåning hade deras Prideflagga suddats ut i grått.

– Det var väldigt märkligt att se vår Prideflagga censurerad i Stockholm 2022. Sen växte frågan om varför de hade suddat ut den. Var det för att de inte trodde att lägenheten skulle sälja om de hade homosexuella grannar? Eller var det bara för att de tyckte att färgerna förstörde bilden? Och vem var det som fattat beslutet?

Jonas ville få svar på sina funderingar och skrev ett inlägg på Facebook som fick stor spridning. Där beskrev han att upptäckten gjorde att han ”fått ont i magen” och taggade den berörda mäklarbyrån SkandiaMäklarna Vasastan.

Han fick snabbt svar av kontorschefen för SkandiaMäklarna Vasastan som förklarade att retuscheringen av Prideflaggan var i ”estetiskt syfte”.

”Vi beklagar att ni tolkar situationen på detta sätt. Bostaden är stylad inför försäljning i en diskret färgsättning och fotograferna vi anlitar redigerar enbart i estetiskt syfte och inget annat. Flaggan stack ut färgmässigt och tog fokus från bostaden som är till salu. Fotografen skulle gjort samma redigering oavsett vad för typ av föremål det hade gällt. Värt att tillägga är att invändigt i bostaden har även en barnteckning redigerats bort för att bilden skulle få en bättre färgbalans. Vi på SkandiaMäklarna står upp för alla människors lika värde och vår mäklare Mia har aldrig haft som syfte att kränka någon eller misskreditera” skrev Håkan Lindén i kommentarsfältet.

Jonas säger att han köpt mäklarbyråns förklaring även om han gärna hade sett en neutralare lösning.

– Hade det bara varit så att de tonat ner färgerna i flaggan hade jag nog inte tänkt på det, för jag håller med om att det inte ska stjäla fokus. Men att totalt sudda ut den på det här sättet fick mig att reagera.

Kommentarsfältet i Jonas inlägg visar att det är många fler som reagerar på att se Prideflaggan utsuddad i grått, något som Jonas tror kan bero på vad flaggan symboliserar.

– Den har ett tungt och betydande värde för många. De människor som känner sig inkluderade under regnbågsflaggan är ju människor som länge fått slåss för att få leva som de är. Det kanske gör att man har en kortare startsträcka för att reagera när man ser att den censureras, säger han och fortsätter:

– Det är en flagga och ett levnadssätt som ständigt är under ifrågasättande. Och man behöver inte se så långt ifrån sig själv för att hitta homofobi i någon form. Jag är glad över att censuren den här gången inte verkar ha varit kopplad till vad flaggan symboliserar.

Jonas och Oskars balkong som pryds av Prideflaggan.