För tre år sedan bestämdes att Oslo skulle få ett eget regnbågstorg eller ”Regnbueplassen”, som det kom att heta. Förslaget fick stort stöd och samtliga i kommunfullmäktige röstade ja.

Regnbågstorget placerades i hjärtat av staden, en symbolisk plats mellan Stortinget, slottet och kommunhuset. Här ställdes regnbågsbänkar upp bland regnbågsrabatter och det fanns planer för en flaggstång där Prideflaggan skulle vara hissad 365 dagar om året med start från Oslo Pride i juni.

Det invigdes torsdag den 21 april då Norge firade 50 år sedan samkönad kärlek avkriminaliserades. Men den hann inte ens stå uppe i tio dagar innan den vandaliserades.

Facebook skriver Høyre-politikern Vegard Rødseth Tokheim om när han i helgen upptäckte att regnbågstorget förstörts.

”Igår skulle jag med stor stolthet visa att Oslo hade fått ett regnbågstorg. Mina kusiner hade först fått en gedigen introduktion av en stolt homosexuell man, och så gick vi dit. Regnbågstorget och bänkarna invigdes den 21 april. April. Svårt att ta in. För jag har aldrig tidigare känt mig ovälkommen i Oslo tills jag såg detta. Det krävs arbete för att ta ner de här bänkarna” skriver Rødseth Tokheim under en bild av de vandaliserade regnbågsbänkarna och fortsätter:

”Men det fanns en bänk kvar som visar vad bra Oslobor står för. Vi satt där tillsammans och utsikten var perfekt för goda samtal. Ta gärna med dina vänner eller din familj och sitt på en bänk vid Regnbågstorget. Prata om vad som helst. Kärlek finns i många former”.

I går skulle jeg med en indre stolthet vise frem at Oslo har en regnbueplass. Mine fettre fikk en god innføring fra en…

Posted by Vegard Rødseth Tokheim on Saturday, April 30, 2022