Alabamas republikanska guvernör Kay Ivey skrev den 8 april under två lagar som påverkar unga regnbågspersoner. Den ena var Alabamas egna version av Floridas ”Don’t Say Gay-lag” som förbjuder hbtqi-prat i grundskolor, fast Alabama tog lagen ett steg längre än Florida med ett totalförbud av undervisning om sexuell läggning och könsidentitet upp till årskurs fem. Lagen inkluderar också ett förbud för unga transpersoner från att använda toaletter och omklädningsrum som matchar deras könsidentitet.

Den andra lagen gjorde Alabama historiskt som den första amerikanska delstaten att klassa transvård som ett grovt brott. Vårdpersonal som ger könsbekräftande vård till personer under 18 år riskerar från och med den 8 maj att dömas till tio års fängelse och böter på 15 ooo amerikanska dollar.

”Jag tror mycket starkt på att om vår gode Gud gjorde dig till en pojke, så är du en pojke, och om han gjorde dig till en flicka, så är du en flicka” sa Kay Ivey efter hon skrev under lagarna.

Nu meddelar president Joe Bidens administration att de stämmer Alabama för diskriminering genom den nya lagen som gör vård för unga transpersoner till grov kriminalitet.
”S.B. 184 diskriminerar transungdomar genom att neka dem tillgång till nödvändig medicinsk vård. Lagen diskriminerar ytterligare genom att stänga dem ute från specifika ingrepp samtidigt som andra unga fortsatt har tillgång till liknande eller samma ingrepp” skriver justitiedepartementet i ett pressmeddelande.
Sakframställan i målet ska äga rum den 5 maj.