Du är nyvald ordförande för RFSL Ungdom, men knappast någon rookie inom förbundet för det. Hur ser din historia ut med RFSL Ungdom?

– Jag kom in i RFSL Ungdoms förbundsstyrelse ganska snabbt när jag började organisera mig i regnbågsrörelsen, jag tror mitt första event var en medlemsträff hösten 2018 eller 2019. Innan jag förra veckan valdes till ordförande har jag varit 1:e vice ordförande en mandatperiod och innan det ledamot en mandatperiod. Och jag har en del erfarenhet från andra civilsamhällesorganisationer. Så rookie, nja, jag är ju ändå ny på posten. Men jag är supertaggad!

Hur började din aktivism?

– I skolan. Rättviseperspektivet har alltid varit centralt för mig; alla unga, oavsett vilka de är ska ha samma förutsättningar och samma rättigheter. Men jag såg att olika personer blev olika behandlade och fick på ett strukturellt plan olika förutsättningar att vara de de är och leva som de vill. Ur ett organisationsperspektiv var jag engagerad i elevrörelsen och i Rädda Barnen länge; skolfrågor och barnrättsfrågor är det som fick mig att få upp ögonen för hbtqi-frågorna.

Vilka är de tre viktigaste frågorna för RFSL Ungdom under din mandatperiod?

– Ny translag, bättre könsbekräftande vård och mötesplatser för unga queers. Vi har världens äldsta translag i Sverige. Vi var pionjärer då, men dagens lagstiftning är föråldrad. Vi lovas reformer, men de landsätts aldrig. Regeringen har ju lovat en proposition innan valet i höst, men vad som händer med det kan nog bara socialminister Lena Hallengren (S) svara på. Gällande den könsbekräftande vården ser vi långa köer och ojämlik tillgång. Vi ser dessutom med oro på de nya riktlinjerna för hormonbehandling av barn, vilket kommer ge enorma konsekvenser för de som berörs. Gällande mötesplatser vet vi att mötesplatser för unga queers saknas i stora delar av landet – det finns enligt MUCF:s kartläggning inte en enda mötesplats för unga hbtq-personer i någon landsbygdskommun.

Hur är det att bli vald till ordförande precis när valrörelsen trappas upp inför det svenska riksdagsvalet?

– Spännande! Också utmanande men inte överväldigande. När val stundar är civilsamhällets påverkansmöjligheter större. Där ser jag att behovet för omfattande reformer i synen på unga queers är påtaglig och vår agendasättande och normativa roll, tillsammans med vårt vuxenförbund RFSL, blir där oerhört viktig. Jag hoppas att partierna tar sitt förbannade ansvar och tar våra rättigheter, våra liv, på allvar.

Vad ser du mest fram emot med din nya roll? Och finns det något du fasar i den?

– Jag ser fram emot att i nära samverkan med våra distrikt och medlemmar driva en aktiv Pride-turné och valkampanj nu när vi äntligen får ses igen! Men på tal om val är jag rädd för vad en regering som ger SD inflytande skulle kunna leda till för konsekvenser för oss och vår målgrupp.