Centrala Aten, den 21 september 2018. Philippos Karagiorgis motorcykel har fått slut på bensin i närheten av en smyckesbutik där den brutala dödsmisshandeln av 33-årige hbtqi-aktivisten och dragqueenen Zacharias ”Zak” Kostopoulos pågår.

– Det var en lynchning. Han kröp på alla fyra som en bebis. Han försökte desperat ta sig igenom det krossade glaset från butiksfönstret. Varje gång han försökte ställa sig upp sparkade de två männen honom i huvudet. Igen och igen, berättar Karagiorgis till The Guardian.

De två männen, smyckesbutiksägaren och en mäklare, har senare identifierats som sympatisörer av extremhögern. Enligt dem hade Zak försökt råna butiken påtänd och beväpnad med kniv samtidigt som de försökte stoppa honom. Men tester från Zaks blod visar att han inte var påverkad eller berusad. Och hans fingeravtryck hittades inte på någon kniv.

Polis anländer till platsen. De drar hans armar bakom ryggen och spänner fast handklovarna. Mobilfilmer från händelsen visar på ett våldsamt polisingripande trots att Zak inte syns göra något motstånd. Han förs senare med ambulans till sjukhus där han dödförklaras.

– Jag kommer aldrig glömma apatin från folksamlingen. Folk satt kvar vid kaféerna och tittade på som att det var en film när det var det aggressivaste och mest inhumana jag någonsin sett, säger Karagiorgis, som försökte stoppa misshandeln, till The Guardian.

Anny Paparousou som är en av advokaterna som representerat Zak och hans familj i fallet har kallat dödsmisshandeln för ett hatbrott.

– Han är uppenbarligen bara halvt vid liv, men de sätter handklovar på honom bakifrån och gör alla återupplivningsförsök omöjliga. Det är svårt att inte se att det här var ett hatbrott.

I tisdags kom domen, nästan fyra år efter mordet. De två butiksägarna döms skyldiga till mord och får tio års fängelse. De fyra poliserna, som stod anklagade för att ha använt dödligt våld, går fria.

– Domen är ännu ett exempel i Grekland för när offer för onödigt användande av våld och deras familjer får stå utan rättvisa, säger Glykeria Arapi, ledare för Amnesty International i Grekland.