När årets Rainbow Europe-rankningen är inne står det klart att Malta återigen utklassar andra europeiska länder i hbtqi-rättigheter. Med ett betyg på 92.02 procent där 100 procent innebär total jämlikhet kniper Malta enkelt åt sig första platsen för sjunde året i rad. På andra plats landar Danmark med 73.78 procent, Belgien kommer trea med 71.51 procent, Norge kommer fyra med 68.30 och Luxemburg kommer femma med 68.03 procent.

Därefter hittar vi Sverige som för andra året i rad hamnat på sjätteplats med 67.97 procent.

För att komma ikapp och kanske till och med om våra grannar i väst och söder har vi tilldelats tre hemläxor, där ILGA-Europe rekommenderar att Sverige ändrar lagstiftning och/eller policyn för att bli bättre för hbtqi-personer.

  • Reformera det juridiska ramverket för könstillhörighet så att det blir fritt, transparent och baserat på en egenbestämmande process, fritt från kränkande som medicinsk diagnos, medicinska krav och ålder.
  • Förebygga medicinska ingrepp på minderåriga intersexpersoner när ingreppen inte är medicinskt nödvändiga och kan undvikas eller skjutas upp till personen kan ge informerat samtycke, och att specifikt inkludera referenser till könskarakteristika i diskrimineringslagen.
  • Formalisera policys och andra positiva åtgärder för asyl som uttryckligen inkluderar sexuell läggning, könsidentitet, könsuttryck och könskarakteristika grunder.

Utforska Rainbow Europe Map här!