Tidigare Gaygala-prisutdelaren Maria Aljochina har blivit gripen sex gånger, bara räknat sedan förra sommaren. Nu har hon lyckats lämna Ryssland. Men det krävde att hon tog till ett minst sagt påhittigt sätt för att ta sig förbi den konstanta polisövervakningen som hon utsattes för.

Hon var under skyddstillsyn med en fotboja i flickvännen Lucy Shtein (också medlem i Pussy Riot) lägenhet i Moskva, då hon bestämde sig för att försöka fly landet. Hennes internationella pass var konfiskerat av polis så hon visste att vägen ut skulle bli komplicerad. Men först behövde hon lämna lägenheten utan att förföljas.

Till The New York Times berättar hon att hon klädde sig i en stor grön jacka med den typiska kubformad matleverans-väskan på ryggen och gick ut genom dörren. Förklädnaden hade tidigare använts av hennes flickvän som flydde först. Maria lämnade kvar sin mobiltelefon i lägenheten för att inte kunna spåras.

Hon lyckades ta sig över gränsen till lillebror-Ryssland diktaturen Belarus.

– Belarus är hundra procent osäkert, det är en fruktansvärd diktatur med samma galna dåre vid makten. Men det fanns bara en väg ut, säger Aljochina till CNN.

Hon tvingades stanna gömd i Belarus ett tag då det visade sig vara svårt att ta sig igenom belarusisk gränspolis. Men den tredje gången lyckades hon.

Nu när hon väl är fri ska hon ge sig ut på Europa-turné med krigsprotesten Pussy Riot–  Riot Days som är ett verk blandat med musik, teater och film.