I onsdags förutspådde den amerikanske presidenten Joe Biden att landet står inför fler fundamentala förändringar om Högsta domstolen står fast vid sin hållning att kasta ut domslutet Roe mot Wade som aborträtten bygger på.

Det var när Biden svarade på frågor från journalister under ett event för Demokraterna i Chicago som han bekräftade den teori som flera ledande jurister redan pekat på.

”Det handlar inte bara om brutaliteten i att ta bort en kvinnas rätt till hennes kropp. Men också, om du läser utkastet till yttrande, så står det i stort sätt att rätten till privatliv inte finns. Om det håller, tro mig, då kommer de att ge sig på Högsta domstolens beslut om samkönade äktenskap.” rapporterar CNN.

”Rätten till privatliv” som Biden pekar på är det fjortonde tillägget i USA:s konstitution. I fallet Roe mot Wade argumenterades att tillägget säkrade den gravidas personliga val. Argumentet användes återigen i två viktiga prejudikat för hbtqi-communityt: Lawrence mot Texas, hd-domen som tog bort de sista sodomilagarna i USA:s delstater år 2003. Och Obergefell mot Hodges, domen som gjorde att samkönade äktenskap blev lagligt över hela USA år 2015.