QX tidigare omslagskille Gustav Delhem har endast vetat om sin hiv-status i två år. Men han har redan hunnit göra ett så märkbart avtryck genom att tala ut och folkbilda om hiv och vad det betyder idag att han nu fått Hiv-Sveriges hederspris.

I juli 2020 stod han på en bondgård i Delsbo där han jobbade när telefonen ringde. Det var en sjuksköterska från smittspårningen som sa att han måste göra ett snabbtest för hiv. Två dagar senare ringer telefonen igen och Gustav får veta att han är hiv-positiv. Han grät och undrade om han skulle dö. Han visste inte att hiv fortfarande fanns.

Några veckor senare gick han ut på sina sociala medier och berättade att han var hiv-positiv. I augusti 2021 gjorde hand en video som lades upp Facebook där han pratade om sin hiv-status i samband med Pride, och sedan dess har han inte slutat tala ut för att sprida medvetenhet om hiv.

– Från början pratade jag om det för min egen skull. Det var lättare att leva öppet än att bära på en hemlighet. Men det var också som en självhjälp. För att själv kunna acceptera min hiv-status så behövde jag få prata om det.

Det måste vara en märklig resa. Från att för knappt två år sedan tro att du ska dö. Till att nu prisas med årets Heders-Red Ribbon för att du sprider kunskap?  

– Ja, det här hade jag aldrig kunnat föreställa mig då. Det fanns inte i min vildaste fantasi. Men jag är jättestolt och glad över att det blivit såhär.

Vad har du fått för respons från de som tagit del av din berättelse? 

– Det har bara varit positiva tillrop. Det är så många som hör av sig och är tacksamma för att jag tar ställningen. Jag får mycket beröm. Sen blir jag kallad för ”modig” hela tiden, och det i sig är en drivkraft för mig att fortsätta. Jag vill inte bli kallad för modig för en sådan här sak, man ska inte bli modig för att man berättar att man är sjuk, säger han och påpekar att det visar att stigmat mot hiv-positiva fortfarande är stort.

– Det finns fortfarande folk som undrar om man kan dricka ur samma glas som mig utan att riskera att få hiv. Jag klandrar inte dem för det, jag har själv tänkt samma sak. För mig har det varit annorlunda att få veta att jag är hiv-positiv eftersom jag inte lever i en storstad och inte har haft något gay-community. Nu är jag ofta hos min pojkvän i Oslo och där är kunskapen om hiv mycket bättre. Men bara för att det finns kunskap i gaykretsar i Stockholm och Oslo så är vi inte i mål. Sverige är ju inte bara Stockholm.

Tänker du mycket på din hiv-status idag? 

– Nej jag går inte runt och tänker ‘jag har hiv, jag har hiv, jag har hiv’. Jag har förlikat mig med tanken och accepterat det. En person med högt blodtryck går inte och tänker på att den har högt blodtryck för det.