Den 17 maj är inte bara Norges nationaldag. Det är också IDAHOT-dagen, den internationella dagen mot homofobi, bifobi och transfobi. Det ville kommunledningen i Åmåls kommun uppmärksamma och målade därför en regnbågsflagga på gatan utanför biografen på Kungsgatan under kvällen den 16 maj, redo för Åmålbor att reflektera kring på IDAHOT.

– Vi gör det här för att det är viktig att stå upp för människors lika värde i en tid då många länder går i en riktning som vi inte kan acceptera. Genom att måla Kungsgatan i regnbågsflaggans färger hoppas vi att frågorna som flaggan står för blir uppmärksammade. Mänskliga fri- och rättigheter, oavsett sexuell läggning och mångfald är något vi måste värna om varje dag, säger kommunstyrelsen ordförande Michael Karlsson (S) om idén.

Men när gryningen av IDAHOT-dagen kom i tisdags fick invånarna reflektera över fler saker än vad kommunledningen planerat. På Prideflaggan hade nämligen budskapet ”Fuck böbar” klottrats.

Den felstavande homofoben verkar sedan ha funnit sig och försökt att rätta till sitt misstag genom att måla ett ”g” över det ursprungliga ”b:et”.