Sommaren 2022 och vi står inför en Pride-sommar som många har längtat efter. Och den stora bjässen Stockholm Pride satsar på att göra en hejdundrande comeback med Pridehouse, Pridepark och Prideparad – precis som vi alla minns det. Men det två år långa uppehållet har skapat en oväntad kris för festivalen, det saknas flera hundra volontärer. Vi har pratat med volontäransvariga Ankan om krisen.

Varför har ni så svårt att hitta volontärer i år? 

– Det har varit två år med pandemi där vi inte har kunnat träffas. Så många har missat att vi kommer åter i år med full kraft. Trots pandemi har vi haft digitala versioner av festival men de har inte krävt lika många volontärer som en fullstor festival, vilket gör att många kommit ifrån att vara volontärer.

Hur många volontärer brukar behövas för att genomföra Stockholm Pride?

– Vi behöver vanligtvis minst 500 volontärer men den siffran kan variera en del uppåt. Som mest har vi haft närmare 700 volontärer ett vanligt år. För tillfället saknar vi fortfarande flera hundra volontärer. 

Vad krävs av en volontär?

– För att vara festivalvolontär för hela veckan så behöver du göra fem pass, där varje pass är ca sex timmar men de varierar lite för olika grupper. Vi behöver även volontärer som kan jobba heldag på lördagen den 6 augusti när vi har paraden. Så kan man inte jobba hela veckan kan man ändå komma och jobba på paraden. Paraden går att kombinera med nästintill alla uppdrag vilket vi gärna ser att man gör om man har möjlighet då paraden kräver väldigt många volontärer. När det gäller kunskap så behövs det speciell kunskap i vissa grupper men i de flesta grupper krävs ingen förkunskap utan utbildning fås på plats av oss. Även om du inte kan det svenska språket finns det grupper du kan hjälpa till i. Jobbar man hela veckan får man veckoband så man har tillträde hela festivalen till våra olika arenor. Jobbar man paraden får man entré på lördagen till parken.

Vad händer om ni inte hittar tillräckligt med folk, och hur kommer det att märkas på festivalen? 

– Utan tillräckligt med volontärer så kommer det märkas genom att vi inte kan ge den service vi vill ge till våra besökare, utställare, partners med mera. Vi måste i första hand tänka på säkerhet vilket gör att visa grupper kommer kanske inte bli fyllda vilket gör att arbetsbelastningen ökat på de volontärer vi har. Rent praktiska saker som kan märkas av är att det tar längre tid innan vi hinner städa undan i parken eller house. Vi vill att oavsett om du är volontär eller besökare så ska du ha tid att njuta av festivalen också.

Varför borde man ställa upp som volontär? 

–För att det är en av de bästa sakerna som finns. Man får väldigt mycket kärlek och glädje av både medvolontärer och besökare. Att vi gör något stort och viktigt tillsammans är det som får mig att brinna för att vara volontär på Stockholm Pride. Man får en plats i en gemenskap, världens underbaraste extrafamilj. Bästa känslan är att under invigningen i house, under paraden eller en av kvällarna i parken stanna upp och inse att allt slit varit värt besväret och att just denna vecka är så viktig för så många människor. Det är helt klart min största morot i mitt volontärskap. 

Hur går man till väga om man är intresserad?

– Man går in på vår hemsida där finns mer information kring de olika grupperna samt länken till vårt anmälningsformulär. Man gör en anmälan där så kommer sen våra samordnare att höra av sig inom snar framtid.