I Storbritannien har de senaste veckorna flera bekräftade fall av apkoppor upptäckts bland män som har sex med män. Portugal har i veckan bekräftat 14 fall och de utreder fler misstänkta fall, samtliga är unga män i eller nära Lissabon. Spanien har bekräftat sju fall och testar nu 22 ytterligare misstänkta fall, samtliga i Spanien är män i Madrid. Igår meddelade den svenska Folkhälsomyndigheten att ett fall av apkoppor upptäckts i region Stockholm. Och tidigt imorse rapporterade Australien att de fått sina två första bekräftade fall, två män i 30- och 40-årsåldern som bor tillsammans, varav en nyligen varit i England.

Finn Filén är överläkare på Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm. Till QX berättar han hur de ser på uppgifterna om utbrottet av apkoppsvirus och reder ut hur oroliga män som har sex med män bör vara.

Ett fall av apkoppor har hittats i Stockholm. Hur ser ni på det?

– Det är ännu bara ett isolerat fall. Det är svårt att säga något säkert om detta riskerar att bli ett problem i communityt. Det vi vet om viruset är att det vanligen sprids från djur till människa. Spridning från person till person har hittills varit mycket ovanlig utanför Afrika. Möjligen är det nu frågan om att viruset börjat bete sig på ett nytt sätt, både gällande smittvägar och symptom. 

– Inkubationstiden för apkoppor är vanligtvis 6-13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar. De klassiska symptomen kan innefatta utslag, sår och blåsor, symtomen är ofta milda. Blåsorna kan spridas till bålen, armar, ben, händer, fötter och ansikte. Symtom kan även innefatta feber och svullna lymfkörtlar. 

– Att viruset nu verkar kunna spridas genom intima kontakter och enligt rapporterna från bland annat Storbritannien är vanligare bland MSM (män som har sex med män) är helt annorlunda jämfört mot vad sedan tidigare är känt om apkoppor. Tidigare har spridning mellan människor i ovanliga fall skett genom aerosolsmitta, alltså genom luften vid vanliga sociala kontakter (ett annat exempel på denna smittväg är vattkoppor).

– Förutom att namnet apkoppor låter extremt oglamoröst är det också lite missvisande eftersom virusets naturliga värddjur inte bara är apor utan framför allt mindre gnagare i Afrika. 

Bör män som har sex med män i Stockholm vara oroliga?

– I nuläget finns inget som talar för någon allmän spridning bland MSM i Sverige. Det kan vara bra att ändå vara lite försiktigare med sina sexuella äventyr tills bilden har klarnat, eftersom situationen med detta virus ju ännu är helt ny. Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm jobbar också hårt med denna fråga, och uppdaterad information om apkoppor är på gång på deras hemsidor. 

Kommer ni att göra något speciellt nu när en person bekräftats ha apkoppor i Stockholm?

– Det är en självklarhet att vi inom STI-vården i Stockholm nu är mer vaksamma på symptom som kan stämma med apkoppor. Vi har redan börjat få frågor, men i nuläget finns det inte möjlighet till någon allmän screening. Det kan låta tråkigt, men ett klokt råd är att vara försiktig med antalet nya partners tills vi vet mer om situationen.

– Om man får en kombination av feber och nytillkomna utslag eller sår i underlivet eller baken, och dessutom har haft en ny sexuell partner de senaste tre veckorna kan man kontakta 1177 som hänvisar till rätt mottagning för bedömning och eventuell provtagning. Eftersom vår kunskap gällande smittsamhet än så länge är begränsad kan vi inte ta emot personer med feber på Venhälsan. Detta är precis samma resonemang som vi har haft med covid: vi kan inte ha potentiellt smittsamma personer i väntrummet innan vi har en säkrare bild av hur det smittar.

Hur allvarligt är det här?

– Det är omöjligt att bedöma just nu. För bara en vecka sedan var apkoppsvirus med spridning bland MSM (män som har sex med män) helt okänt. Vi lär oss mer varje dag, och vi kommer att veta mer om några veckor.