Idag startar Norrköpings stora Pride-vecka East Pride. I år bjuds det på ett rekordstort program med över 90 punkter, men redan i helgen var det smygstart på firandet då Elisabeth Ohlsons utställnings id:TRANS hade vernissage på Arbetets museum mitt i Motala ström. Utanför den praktfulla byggnaden hade sex regnbågsflaggor hissats för att uppmärksamma veckan. Men igår morse fanns bara en kvar. Fem av sex flaggor hade skurits ner och kastats i strömmarna.

Tobias Holmgren

– Det är femte året som jag är inblandad i arrangerandet av East Pride och alla år har det varit någonting. Vi har haft allt från nazistklotter i parken till skadegörelse mot Svenska kyrkan. Framför allt har det varit nazister som har varit avsändare, säger Tobias Holmberg från East Pride och fortsätter:

– Det är tråkigt att vi får så mycket uppmärksamhet för en sådan här negativ händelse när vi har ett så stort arrangemang som blandar både allvar och glädje genom veckan.

Flagg-sabotaget har polisanmälts och snart ska regnbågsflaggorna ersättas med nya. Samtidigt som Holmberg lovar att Pride-färgerna kommer ta över staden idag när firandet drar igång på riktigt.

– En sådan här sak kommer inte hindra oss från att synas. Det kommer ploppa upp flaggor över hela staden idag.

Elisabeth Ohlsons utställning id:TRANS på Arbetets museum öppnade i lördags och kommer att hänga uppe genom veckan och ända fram till den 14 augusti. Förutom det bjuder East Pride bland annat på föreläsning om hbtqi-personer i krig av RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely, visning av nya mysfilmen Lill-Zlatan och Morbror Raring, lesbisk stadsvandring och såklart den stora kronan på verket – East Pride Parade som går av stapeln klockan 13.00 på lördag.

– Prideparaden är ett av de största arrangemangen som sker i Norrköping. 2019 var det 5 500 personer som gick, och i år tror jag på minst 5 000 beroende på väder.

Är ni oroliga för att ni kommer utsättas för mer sabotage i veckan? 

– Vi har inte fått några hot i dagsläget och min bedömning är att det här var en isolerad händelse. Vi får lite hat men också så otroligt mycket kärlek.