Idag återupptas arbetet i det ugandiska parlamentet. Därmed är risken stor att den uppskjutna debatten och beslutet om den så kallade ”Kill-Bill” återupptas.
”Kill-Bill” är ett förslag från parlamentarikern David Bahati där dagens ugandiska lag som förbjuder homosexuella relationer föreslås blir ytterligare skärp.
I förslagen till skärpning av lagen ingår dödsstraff för homosexuella som är hiv-positiva och har sex, liksom en angiveriparagraf där de som känner till någon som är homosexuell måste ange denna till polisen, annars riskerar man flera års fängelse.
Lagen liksom en allt mer hätsk kampanj från många kyrkliga ledare och ugandiska nyhetsmedia, har gjort att fler hbt-personer tvingats lämna landet och söka fristad i bland annat Sverige.
Nyligen gifte sig två uganiska män i Sverige, Lawrence Kaala och Jimmy Sserwadda. Efter att nyheten via engelskspråkig media nått Uganda har flera hotfulla kommentarer riktade mot paret publicerats på bland annat Facebook. Speciellt har Lawrence Kaala, som riskerar utvisning från Sverige, fått ta emot hot inför en eventuell återkomst till Uganda.
Att hoten är på allvar bekräftas idag i stor artikel i dagens Svenska Dagbladet. Senast i nyårshelgen arresterades, enligt artikeln, hbtq-aktivisten Kawesi Josef misstänkt för ”rekrytering tillhomosexualitet”. En händelse som ”satt gay-samhället i alarmberedskap”. När nu parlamentet öppnar igen fruktar hbt-personer i landet att trakasserier och förföljelse kommer tillta ytterligare från såväl polis som civilpersoner.