En av fem unga hbtq-personer säger att de har blivit utsatta för påtryckningar att ändra sin sexuella läggning eller könsidentitet enligt en rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) om omvändelseterapi i Sverige.

I en granskning publicerad av Aftonbladet bekräftas den bilden efter att reportrar kontaktat ett 20-tal frikyrkliga svenska församlingar där de uppgett sig för att vara en ung homosexuell kvinna som vill ha hjälp med sina känslor. Sju pastorer var tydligt negativa mot homosexualitet och inledde olika typer av omvändelseförsök på reportrarna.

En pastor föreslår till exempel att hon ska undvika att titta på vackra kvinnor. En annan slår fast att synd är synd och likställer otrohet och mord med homosexuella handlingar. Och en rekommenderar läsning av text som påstår att homosexuellas livsstil är präglat av sjukdomar, lösaktighet och moraliskt förfall.

Efter MUCFs rapport om omvändelseförsök i Sverige, som gjordes på beställning av regeringen, har Moderaterna och Centerpartiet anslutit sig till Liberalernas krav om ett förbud mot omvändelseförsök i Sverige. Flera riksdagsledamöter från Socialdemokraterna har också motionerat för en kriminalisering av praktiken.