Istanbul Pride ska fira 30 år. Men sedan 2015 har festivalen och paraden mött extra hårt motstånd då lokala myndigheter förbjudit paraden. Bilder och filmer från Istanbul Pride visar att kravallpolis använt allt från gummikulor till tårgas för att stoppa eventet. Att deltagare grips hör också till vanligheten vilket nu alltså har hänt igen.

Den 5 juni skulle arrangörerna Istanbul LGBTI+ Onur Haftasi som håller i Istanbul Pride läsa upp ett uttalande för att markera det stundande jubileet. Mitt i talet stormades området av ett hundratal poliser för att stoppa den fredliga protesten. Enligt Pink News greps minst elva hbtqi-aktivister brutalt.

Personer från Istanbul LGBTI+ Onur Haftasi filmade delar av polisingripandet och delade materialet på Twitter.

”Polis attackerade och arresterade hbtqi-personer som träffades i Yeldegirmeni i Istanbul-Kadikoy för att fira Pride-månaden. Queer Pride kommer att besegra polistortyr. Nedräkningen till Istanbuls Prideparad har påbörjats. Även i år ska vi stå emot” skriver de om filmen.

Enligt organisationen Trans+Korteji arresterades även två av deras medlemmar som vittnat om att de torterades av polisen. Samtliga gripna släpptes senare samma kväll.