För Michael och Robert var det en helt vanlig puss mitt i vardagsbestyren. För fotografen J. Ross Baughman var det ögonblicket han väntade på att fånga. ”Gay Dads Kissing” är ett historiskt fotografi som fortsätter att värma hjärtan hos många – men som än idag är upphov till diskussion.

J. Ross Baughman är en fotojournalist som fick Pulitzer-priset 1978. I sin memoarbok, ”Angle”, berättar Baughman om hur den kraftfulla bilden av Robert och Michael – tillsammans med Eryn på ryggen – kom till.
På 1980-talet vågade de flesta homosexuella män fortfarande inte prata om eller erkänna att de var gay. De flesta homosexuella pappor levde som ”heteromän” i äktenskap. Ytterst få öppet homosexella män hade barn.
Men Baughman var medveten om att ett pågående domstolsfall skulle avgöra om homosexuella fäder kunde ha vårdnadsrätt. Ett av dessa par var Michael och Robert, de oroade sig för om de kunde fråntas sina barn just för att de var ett samkönat par. J. Ross Baughman gick upp till redaktionen på Life Magazine och föreslog ett reportage som skulle ta upp den här frågan. Tidningen gav honom grönt ljus och målet var att skildra en glad, frisk gayfamilj med pappor som var öppna och synliga för världen.
Men när reportaget sedan skulle tryckas fick tidningen kalla fötter och vågade inte visa pussbilden på Robert och Michael. Och de byttes dessutom ut från omslaget till förmån för Debra Winger, som var aktuell med filmen En officer och gentleman.
En besviken J. Ross Baughman förstod hur viktigt fotografiet var och fick istället den betydligt mindre gaytidningen Christopher Street att publicera det en månad före artikeln i Life kom ut, men det var först när den välrenommerade och etablerade tidningen Esquire valde att göra en artikeln om ”The Amricen man” som bilden publicerades 1983 över ett stort uppslag i tidningen. Titeln var ”In love”. Och den banbrytande bilden blev en klassiker.

Bara några veckor efter att artikeln publicerats i Esquire höll Robert på att få sparken från sitt jobb just för att han var homosexuell, men klokt nog hade han krattat för att denna situation skulle kunna uppstå, genom att få stöd från ordföranden på arbetsplatsen – en svart man, som förstod vad diskriminering på arbetsplatsen innebar.
Michael och Robert är idag nöjda över att ha varit en del av historien som lyfte frågan om föräldrarättigheter för homosexuella föräldrar till en bredare publik.
Idag har Michael och Robert varit tillsammans i över 40 år och gifte sig 2011. De har fyra barn, även om deras dotter Brittan, som hade downs syndrom, har avlidit. De andra tre barnen mår bra och har idag olika karriärer, makar och barn…