Den nya Barbiedockan modellerad efter skådespelerskan Laverne Cox blev snabbt en världssnackis och hyllades för efterlängtad transrepresentation i leksaksutbudet. Men nyheten gick inte hem hos alla, däribland den brasilianske högerpolitiker Otoni De Paula som delade sitt vredestal mot leksakstillverkaren Mattel på Instagram förra veckan.

”Det är enormt absurt. Mattel, företaget som ligger bakom tillverkningen av Barbiedockor, som har varit en del av våra barns historia, släpper nu en Barbiedocka med en penis. Nej du hörde inte fel: Den här Barbien kommer att komma med en penis. Den kommer att hedra det som de kallar för en ‘transkvinna’. Det här är ett påtvingande av könsideologi och gayaktivism på våra barn. Varning fäder, mödrar, morbrödrar, mostrar, morföräldrar och farföräldrar: Köp inte att några fler Barbiedockor, eftersom hon används av gayaktivister för att påtvinga könsideologi i våra barns hjärnor. Lämna våra barn i fred”.

De Paula lämnade sedan in en begäran till representanthuset om att hålla en öppen debatt om dockan i Brasiliens representanthus, vilket godkändes i onsdags. I begäran stod det att debatten skulle handla om ”de psykologiska konsekvenserna för barn till följd av den nya Barbiedockan med ett manligt könsorgan” vilket Out har rapporterat om.

Den stundande debatten har hånats av många främst för att påståendet om dockans könsorgan inte stämmer. Barbiedockor med båda kvinnligt och manligt uttryck, som till exempel Ken-dockan har inte könsorgan.