Johan från Skåne är utbildad polis men får inte jobba som det eftersom han klassas som en säkerhetsrisk, vilket Polistidningen var först att rapportera om. Händelsen som skulle leda till att han blev av med sin säkerhetsklass ägde rum i oktober 2021. Då var han mitt uppe i sin apiranttjänstgöring som är det sista steget innan en person som studerar till polis kan söka anställning i en polisregion.

Han hade åkt upp till Stockholm över en helg och passade på att gå till US Video som är en populär cruisingplats för homo- och bisexuella män. Med sig hade han en flaska poppers vilket är lagligt att bruka men olagligt att sälja. Besöket var ingen hemlighet och Johan skrev till och med om sina planer på Facebook.

Efter en träff med en man i ett av båsen gick Johan mot toaletterna. Där fastnar han i en kontroll av civilklädda poliser som frågade vad han gjorde där och sa att han såg påverkad ut. Johan som inte dricker alkohol föreslog att de skulle göra ett urinprov vilket senare skulle visa sig vara negativt. Till Polistidningen berättar Johan att mötet med poliserna var obehagligt och att de hade en otrevlig attityd mot honom.

– Befälet sa att jag skulle vara jävligt glad att jag inte var hans polis då han inte hade accepterat att hans poliser gick på ett sådant här ställe.

En månad senare hade Johan ett möte med HR i sin regionen, med på mötet var också en säkerhetshandläggare som ställde frågor om besöket på US Video. Handläggaren menade att det fanns en risk att någon skulle försöka utpressa Johan och frågade bland annat om han kan ha fotats i smyg.

I samband med att Johan skulle ta examen fick han veta att han förlorat sin säkerhetsklass vilket gör att han inte får jobba som polis. Anledningen var att han varit på en plats där det förekommer droger och prostitution, att han haft på sig en flaska poppers vilket de menade visade på att Johan stöttar organiserad brottslighet och att han genom sitt besök på klubben skulle kunna bli utsatt för utpressning, trots att han är öppen med sin läggning.

Göran Stanton som är nypensionerad polis och medgrundare för den tidigare föreningen Gaypoliserna har haft kontakt med Johan under en tid och tycker att säkerhetsbedömningen är mycket märklig.

– Jag tycker att det här känns homofobiskt. Han säger ju själv att han har blivit dåligt bemött av poliserna som gjorde kontrollen. Jag har jobbat väldigt länge, först på Södermalm och sedan på Norrmalm och polisen i Norrmalm var väldigt homofobiskt förr i tiden. Det har blivit bättre men det finns säkert vissa kvar som inte klarar av att folk går på ett sådant här ställe och tycker att det är förkastligt, säger Stanton och fortsätter:

–Besökare som går till US Video är till 99 procent homosexuella män som vill ha korta sexuella förbindelser. Sen finns det kanske killar som vill ha pengar eller annat, men det finns ju på krogen också. Man kan inte säga att den här klubben är ett ställe man går till för att köpa sex.

Det låter som att du förundras över att Johan klassas som en säkerhetsrisk på grund av det här? 

– Det här är en biograf som visar pornografisk film dit män kommer för cruising. De här ställena finns och är lagliga. Sen är det någon som bedömer att man inte kan gå på ett sådant ställe och jobba som polis? Det är inget som framgår i reglementet.

– Om han hade varit besvärlig i skolan och inte klarat alla tester så kanske en sådan här sak skulle kunna fungera som droppen i glaset. Men det här är en person som är väldigt duktig, som har klarat allt galant. Det som sätter stopp för hans framtid inom polisen är någons värdering.

Stanton konstaterar att personer som utbildar sig till poliser enligt den här bedömningen uppenbarligen inte får besöka cruisingklubbar.

– De här ställena får ju finnas, så vilka får gå dit? Uppenbarligen inte personer som vill jobba som polis. Om man är polis ska man alltså vara skenhelig. Men vad får vi för poliser då? Det måste finnas poliser med olika bakgrunder och olika erfarenheter.

Biträdandechefen på Polismyndighetens säkerhetsavdelning Linda Escar kommenterar säkerhetsprövningar som en ”solid process” till Polistidningen. Hon säger att hon inte kan kommentera specifika ärenden men svarar på frågan om cruising är riskfyllt beteende ur ett säkerhetsperspektiv med svaret ”generellt nej”.

– Man får komma ihåg att de som blir föremål för det här många gånger gör vad de kan för att argumentera för motsatsen så att den arbetsrättsliga konsekvensen, att bli av med sin anställning eller plats på utbildningen, kan undvikas, säger Escar till Polistidningen.

Johan heter egentligen något annat.