Förra veckan var det Pride i Göteborg. I Pride Park som var inne i Eriksbergshallen hade en rad politiska partier ställt upp bemannande montrar. Här fanns Moderaternas hbtq-förbund Öppna Moderater på plats.

– Mitt emot oss stod Feministiskt initiativ, till höger om oss stod Miljöpartiet och en liten bit bort stod Vänsterpartiet, berättar Kim Nilsson (M) om monterns placering i Eriksbergshallen.

Under lördagskvällen lämnades Öppna Moderaters monter obemannad under en timme då de hade ett internt event. När de återvände hade montern förstörts.

– Prideflaggor hade rivits sönder, man hade slängt ut kondomer och satt upp klistermärken på våra rollups. På klistermärkena stod det Ung Vänster, säger Nilsson och fortsätter:

– Man blir jätteledsen. Det här sker alltså inne i Pride Park, det står andra partier runt om oss som ser in i vår monter och jag har svårt att tro att de inte såg att någon var där och förstörde. När representanter från Öppna Moderater städade upp förstörelsen stod Vänsterpartiet och skrattade och pekade bort mot vår monter.

Vandaliseringen har polisanmälts av Öppna Moderater och arrangören West Pride har även de gjort en anmälan.

”Finns en intolerans mot borgerliga”

Nilsson säger att stämningen partier emellan brukar vara trevlig under Pride, men i Göteborg och Malmö menar han att tonen gentemot Öppna Moderater är fientlig.

– Där är det en hårdare ton mot oss borgerliga än i Stockholm. Jag får en känsla av att vi inte är välkomna i Göteborg och Malmö. I Prideparaden gick folk och skrek ”Ebba Busch, usch usch usch”.

Varför tror du att tonen är som du säger ‘hårdare mot borgerliga’ i Malmö och Göteborg? 

– Vi har en historia av att kanske inte vara snabbast på bollen i hbtq-frågor. Men pratar man om Moderaterna så har vi nu haft tre partiledare i rad som verkligen står upp för hbtq-frågor. Det är jättesorgligt att det finns en intolerans mot borgerliga partier, att vi inte kan komma överens utan hamnar i partipolitiska problem under Pride när vi alla är där för att stå upp för samma sak.

Härnäst vankas Malmö Pride och även där ska Öppna Moderater närvara. Men efter helgens händelse tänker de om med säkerheten.

– Vi kommer att behöva vara extra uppmärksamma i Malmö, särskilt eftersom vi vet att det brukar vara mycket hat riktat mot oss där.

Ung Vänster svarar – ”Kan förstå att man blir förbannad”

Joel Elisson är valgeneral på Ung Vänster och har pratat med det lokala distriktet som var på plats under West Pride och nekar till att de är inblandade i förstörelsen.

– Det här är inget som Ung Vänster ligger bakom, och jag har väldigt svårt att se att någon i Ung Vänster skulle förstöra en Prideflagga. Däremot delades vårt material ut till alla som gick förbi vår monter.

Kim Nilsson säger att han känner av en hårdare ton mot borgerliga partier som Moderaterna i Malmö och Göteborg. Hur ser du på det? 

– Jag tänker att folk kan vara lite irriterade på ett parti som vill bilda regering med två av Sveriges värsta partier för hbtq+personer. Sen är det självklart ingen anledning till att vandalisera en monter. Men när man gör det så tydligt att man vill samarbeta med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna och bedriver den politik som de gör så kan jag förstå att man blir förbannad.

Kommer ni att ha helgens händelse i åtanke under er närvaro på Malmö Pride?  

– Vi kommer att dela ut vårat material till alla som vill och vi kan inte göra en bedömning av vilka som eventuellt skulle kunna göra något dumt med det senare. Vad jag har sett från West Pride så rör det sig om ett klistermärke från Ung Vänster, vi stod där i två dagar och pratade samt delade ut material till jättemånga människor.