Inatt 01.14 kom larmet om att en man börjat skjuta på uteserveringen på klassiska gayklubben London Pub i Oslo.
– Jag såg en man komma till stället med en väska, han plockade upp ett vapen och började skjuta, säger vittnet Olav Rønneberg till NRK. Plötsligt blev allt förvandlat till panik och förtvivlan, och det ligger döda på gatan, fortsätter Olav.

Fem minuter senare hade mannen övermannats av polisen, då var minst två personer döda och 19 skadade.
– Det finns anledning att tro att det rör sig om ett hatbrott, uppger polisen och säger att mannen är känd av polisen sen tidigare.

Mannen som gripits är 42 år, norsk medborgare född i Iran. Polisen har genomfört husrannsakan i mannens hem och de undersöker även psykisk sjukdom som förklaring. Mannen är tidigare känd för polisen för narkotikabrott och knivinnehav och han skall även ha varit uppmärksammad av säkerhetspolisen PST. I de tidigare domar som finns anges att han har haft psykiska problem, berättas i sändningarna från NRK.

Vid PST, säkerhetspolisens, presskonferens 14.00 på lördagen meddelade Roger Berg att terrorhotsnivån i Norge nu höjts till ”extraordinär” efter det de bedömer som en ”extrem islamistisk handling”. Orsaken är att de känt till gärningspersonen redan från 2015 med oro för att han blivit radikaliserad och setts i nätverk av extrema islamistiska grupperingar och för att de ännu inte vet mer exakt vad som ligger bakom fredagsnattens attentat.

I helgen pågick Oslo Pride och idag skulle prideparaden ha gått genom staden, men den är nu inställd på grund av nattens dödsskjutning.
Efter nattens dåd har order gått ut till alla poliser i Oslo att vara beväpnade under lördagen.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre kommenterar terrordådet som ett ”grymt och djupt skakande angrepp på oskyldiga människor”.

– Mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga, sa han till NRK

Gunn Lundemo, dj, festarrangör och Stockholm Prides scenproducent, befinner sig i Oslo för att arrangera den stora officiella slutfesten.
Gunn och hennes vänner hade planer på att ta sig till just London Pub, men eftersom hon blivit matförgiftad begav sig gänget till hotellet Clarion The Hub. Därifrån hörde de sedan ambulansernas sirener och höga röster då hotellet ligger ca 500 meter från London Pub.
– Runt klockan två fick vi veta vad som hade hänt, och jag ringde alla jag känner som är här för att kolla att de är okej, berättar Gunn för QX.
Flera kompisar kom också förbi vårt rum och ville prata av sig. Många är väldigt skärrade.

Alla arrangemang kopplade till Oslo Pride ställs nu in med omedelbar verkan, efter rekommendation av polisen. Hur tänker du som Stockholm Prides scenproducent?
– Att det känns ännu viktigare att arrangera Pride. Att vi fortsätter hålla ihop. Det här är ännu ett bevis på att Pride behövs eftersom hatet fortfarande finns. Men just nu tänker jag på familjerna till de drabbade. Det är otroligt sorgligt.

Hur är stämningen i Oslo just nu?
– Låg, folk är i chock efter det som hänt.

Texten uppdateras.