Anna Tenfält är festivalchef på Malmö Pride.
Du var på plats i Oslo i helgen när attentatet inträffade, hur var det?
– Det var såklart oerhört chockerande och sorgligt, det väckte starka känslor hos alla. Men det fanns också en väldig styrka i hur hela communityt slöt upp och fanns där för varandra. Morgonen efter var det nästan overkligt att få beskedet att paraden var inställd, under natten hade vi alla pratat om att vi ses där och visar att vi inte kan skrämmas till tystnad.
Hur påverkar detta Malmö Pride?
– När något sånt här händer påverkar det alltid, både känslomässigt och praktiskt. Vi tittar på hur vi kan skapa utrymme för Oslo Pride i programmet om de har möjlighet att närvara och vill även dedikera en sektion i paraden till dem. Vi ser också över tillsammans med polis och Malmö stad om det finns en ökad hotbild mot evenemanget efter terrordådet i Oslo och gör nya riskanalyser.
Vidtar ni några extra säkerhetsåtgärder?
– Om det visar sig att hotbilden ökat kommer vi såklart agera utifrån det i dialog med polis och säkerhetsorganisation.
Vad känner du själv idag några dagar efter det som hänt?
– Under helgen kände jag mig helt tom, men nu är jag mest fylld av ilska och beslutsamhet. Det här gör bara vårt arbete ännu viktigare. Diskriminering, hat och hot måste få ett slut! Nu skapar vi ett fantastiskt Malmö Pride för alla de som utsatts och för alla de som upplever rädsla och otrygghet. Nu måste vi göra våra röster hörda men också skapa ett forum att bara få mötas.
Pride är livsviktigt!

Fredrik Saweståhl, ordförande Stockholm Pride.
Var befann du dig när du fick höra om attentatet i Oslo, vad var din reaktion?
– Jag fick beskedet när jag kollade min telefon efter att ha vaknat på midsommardagens förmiddag. Kände som jag antar att de flesta gjorde, jag blev ledsen, upprörd och arg över att en sådan här sak kan hända och naturligtvis ledsen för alla som drabbats direkt.
Hur påverkar detta Stockholm Pride? Vidtar ni några extra säkerhetsåtgärder?
– Under de 25 åren vi genomfört den här festivalen har det vid många tillfällen hänt saker i Sverige eller omvärlden. Vi har en aktiv omvärldsbevakning och samarbete med polisen året runt och agerar alltid utifrån rådande läge. Sen kan vi inte gå in på detaljer men samarbetet och dialogen fortsätter för att skapa förutsättningar för en fantastisk festival.
Hur går dina tankar idag några dagar efter det som hänt?
– Jag är fortfarande ganska upprörd över att det hänt. Var motivet riktat mot Pride visar det hur viktigt det är att ta krafttag mot hatbrott men också att få ett bättre grepp om den här typen av extremism. Det är den ena delen. Den andra delen är att det är fortsatt så viktigt att jobba vidare för ett öppet samhälle och för hbtq-personers synlighet. Pride är viktigt och det som hänt gör inte Pride mindre viktigt, snarare tvärtom. Vi ska stå upp för det rätta. Det är inte bara attacken i Oslo som visar det utan även t.ex att polis och myndigheter i Istanbul aktivt avbröt och stoppade Pride där, attackerade och grep människor. Vi har mycket att jobba med och många anledningar att manifestera Pride.

”vVi kommer att genomföra vår pridevecka som planerat”

Anneli Karlsson är jämställdhets- och folkhälsosamordnare och är en av flera arrangörer för Arvika Pride – som är ett samarrangemang mellan Aktiva Arvika, Arvika Konsthall och Arvika kommun -,och som pågår för fullt.
Var befann du dig när du fick höra om attentatet i Oslo, vad var din reaktion?
– Jag var hemma med min familj, jag blev arg och ledsen och såklart orolig för mina vänner i Oslo. Även om jag snabbt förstod att de inte var direkt drabbade så skapar det många frågor och oro.
Hur påverkar detta Arvika Pride?
– Vi har analyserat läget tillsammans med säkerhetssamordningen och polisen och vi kommer att genomföra vår pridevecka som planerat. Vår pridevecka börjar idag, måndag, och en del aktiviteter pågår redan, till exempel utställningar. Men det stora är såklart paraden på lördag, med efterföljande tal av fotograf Elisabeth Ohlson och vice ordförande i utskottet för Lärande och stöd Jenny Boquist (S).
Vad känner du själv idag några dagar efter det som hänt?
– Mina tankar går till alla de som drabbats på olika sätt. Det som hänt i Oslo visar bara hur viktigt arbetet med de här frågorna är och att ett attentat inte får stoppa oss. Det gör oss än mer beslutsamma i arbetet framåt.