Julia Pergadis är 25 år och uppväxt i Sverige, men för två år sedan flyttade hon till flickvännen i Oslo. Där jobbar hon som dörrvakt på gayklubben Elsker som ligger runt hörnet från platsen där två människor sköts ihjäl på fredagsnatten.
– Jag jobbade i fredags och var så glad när jag vaknade på morgonen för att det var Pride i stan. Pride är ju det bästa som finns att fira. Men på kvällen kände jag mig orolig och hade ångest men jag kunde inte förstå varför. Strax efter 01.00 på natten hörde hon skottlossning ungefär 200 meter från Elsker och Julia sprang direkt dit där skotten kom från. Hon mötte folk som flydde eller som låg på gatorna och spelade döda.
När Julia kom fram såg hon en man i gul tröja med pistol som stod och sköt.
Instinktivt sprang hon rakt mot honom.
Hur kom det sig att du sprang mot honom när de flesta sprang därifrån?
– Jag vet inte, jag tänkte bara att han ska fan inte få skjuta fler och han ska inte få komma undan.
Fler personer sprang efter mot mannen när han försökte fly.
– En person lyckades fälla honom, sen slängde vi oss över honom allihop och höll fast honom och sparkade bort hans pistol, berättar Julia.
En annan vakt kom senare till platsen och sa att mannen dödat två personer.
– Jag blev så jävla arg, och kändes sånt hat, då fick jag ögonkontakt med honom och jag såg hur han såg in i min själ… Men hans blick var tom och det kändes jävligt bra att veta att den jävlen inte skulle komma undan.
Polisen var snabbt på plats och kunde gripa mannen.
Idag är Julia okej säger hon när QX pratar med henne, men hon har haft svårt att sova på nätterna.
– Det har tagit ett tag att förstå vad jag varit med om, men med lite psykologhjälp ska det nog gå bra. Jag älskar mitt jobb och hoppas vara tillbaka snart, men det får ta den tid det tar.
Att Prideparaden i Oslo ställdes in dagen efter har hon dubbla känslor inför. Hon förstår att de ställde in den men ”samtidigt är det viktigt att inte ge efter”, säger hon.
– Men jag vågade inte gå i den paraden som ändå blev av, jag var ganska rädd och skärrad dagen efter, säger Julia.