Den svenske EU-parlamentarikern Evin Incir (s) befinner sig just nu i New York där Pride-firandet pågår för fullt. Tillsammans med EUs FN-ambassadör Olof Skoog hölls ett event den 28 juni uppmärksamma att det är 53 år sedan som Stonewall-upploppen bröt ut i Greenwich Village. Eventet ordnades tillsammans med civilsamhället och alla FNs medlemsländers, 193 stycken, ambassadörer var inbjudna liksom nyckelpersoner inom FNs människorättsarbete och civilsamhällets aktörer.

Eventet påverkades även av skjutningen mot gaybaren London Pub i Oslo där 2 personer dödades och fler skadades och Prideparaden som följd fick ställas in.

EUs ambassadör vid FN, Olof Skoog, höll tal den 28 juni vid ett event för att uppmärksamma 53år sedan Stonewall-upploppen.

– Helgens brutala våldsdåd mot gaypuben i Oslo är en attack mot oss som tror på alla människors lika värde, sa Incir i samband med eventet och fortsatte:

– Det är därför viktigt att höja våra röster och tillsammans bekämpa hbtqi-hatet med full kraft. Konservativ- och stenåldersmentalitet ska förpassas till historien och har ingen plats i våra demokratiska samhällen.

– Exakt 53 år sedan, ägde det kända Stonewallupproret rum den 28 juni 1969 på Manhattan här i New York. För alla de som gått före och alla som än idag drabbas är det helt avgörande att vi kavlar upp ärmarna. Ingen är fri förrän alla är fria, konstaterar Evin Incir (S) för QX.se.

Vid evenemanget uppträdde lokala artister och Olof Skoog höll tal.

Tidigare under Pridemånaden hölls ett samtal om EU och HBTQI-rättigheter som även går att se nu i efterhand via YouTube.