I en stor granskning hos Dagens Nyheter framkommer det hur svenska religiösa församlingar erbjuder verktyg för HBTQ-personer där man lovar omvändelse. Under flera månader har man bland annat undersökt den globala megakyrkan Hillsong Church som grundades i Australien 1983, och som driver en församling i Stockholm.

Tidningens reporter Adrian Sadikovic utgav sig för att vara ”Josef”, en homosexuell man som söker bli kvitt sina känslor. I ett telefonsamtal som spelades in i smyg säger pastorn från Hillsong att Josef kan behöva döpa sig, och att ”mirakel kan ske” genom bön:

– Jag vet 20 personer som har haft samma dragning som du, som inte har det längre. Jag vet såna som har barn, familj… Du skulle aldrig kunna se det, säger pastorn och tipsar:
– Om dragningen blir stor, försök tänka på Jesus.

Reportern blir därefter inbjuden till Hillsongs gudstjänst på ett hotell i centrala Stockholm. Men efter ett möte och ett nytt samtal med pastorn börjar denne misstänka om ”Josef” i själva verket var journalist. Efter gudstjänsten blir han förföljd av en man vilket fångas på bild med hans dolda kamera.

Hillsongkyrkan har fått statliga bidrag på över 1,5 miljoner kronor under de senaste sex åren, skriver DN.