Efter att den brittiske kardinalen Keith O’Brien valt att avgå i förtid som följd av att han anklagats för att tidigare ha närmat sig präster på ett ”opassande” sätt, säger den katolske journalisten och tidigare dominikanermunken Mark Dowd att den katolska kyrkans ”hemlighetskult” ligger bakom den nuvarande krisen inom Vatikanen.
Dowd citeras av Pinknews.co.uk med att i måndagens CNN-intervju säga att ”hälften” av ”alla som lockas av prästseminarier och prästerskap själva är gay”.
Efter att påven avgått har det även i italiensk media skrivits om olika homorykten inom kyrkan.
La Repubblica skrev förra torsdagen att påvens avgång påverkats av en intern rapport inom den Katolska kyrkan där bland annat en ”gaylobby” sägs ha verkat inom Vatikanens murar.
Keith O’Brien valde vid sin avgång att inte kommentera ryktena om att han skulle ha betett sig ”opassande” med präster tidigare i sin karriär. Hans beslut att avgå i förtid innebär att han inte kommer delta vid konklaven, då nästa påve skall utses. Han framförde under måndagen att valet att lämna i förtid gör att ryktena kring honom själv därmed inte kommer störa påve-valet.
Keith O’Brien karaktäriseras av sajten Pinknews.co.uk som ”anti-gay”. Senast förra året uttalade han att enkönade relationer är ”skadliga för det fysiska, mentala och andliga välmåendet”. I november förra året utsågs han av den brittiska lobby-organisationen Stonewall till ”Bigot of the Year”.