Ska vi som nation acceptera hot och hat mot politiker, organisationer och föreningar som kämpar för ett bättre samhälle? Vi tycker inte det. Under West Pride vandaliserades den moderata montern i Pride Park. Vi har polisanmält. Att förstöra en monter och riva sönder prideflaggor är inte bara vandalisering, det är betydligt allvarligare än så. Det är ett hot mot demokratin i ett försök att tysta röster som lyfter och värnar om allas lika värde. Det är att backa bandet och återgå till ett samhälle där de som strider för HBTQ-personers rättigheter skräms till tystnad.

HBTQ-community är inte vänster eller höger. Det är inte en homogen grupp som kan kidnappas för att plocka politiska poäng. Det är därför med sorg, besvikelse och ren och skär ilska som vi skriver den här debattartikeln. På en av åskådarnas skylt i West Prideparaden stod det ”First pride was a riot”. Vem önskar sig tillbaka till den tiden? Inte vi.

Det är en självklarhet för oss moderater att vara delaktiga i Sveriges olika Pride-event eftersom vi sedan 1979 arbetat aktivt för att Sverige ska bli ett öppnare och tolerantare land för HBTQ-personer. HBTQ ägs inte av vänstern. För att få igenom riktig förändring behövs bred förståelse och förankring. Vänsterns skadliga identitetspolitik som ser HBTQ-Community som en homogen grupp utan individuella tankar tjänar ingen.

Moderaterna utgår från individens frihet att själv få bestämma över sitt liv. Svenska högern har tillåtit att HBTQ-frågorna kidnappats av en skadlig identitetspolitisk framfart där vi också gått med på att vänsterpartierna äger frågorna. HBTQ-frågan var tidigare splittrad mellan stad och landsbygd, nu är det snarare mellan innanför- och utanförskap i vårt svenska samhälle. Så länge vänsterblocket inte börjar se individerna så kommer ingenting att hända med Sveriges lagstiftning. Det är dags att visa HBTQ-Community och väljarna att det finns partier som vill skapa en bättre livssituation för HBTQ-individer utan att skapa särlagstiftningar eller förenklade generaliseringar av en grupp. Vi kommer därför inte låta oss tystas av de hot och skrämselpropaganda som pågår utan fortsätta arbeta för att ändra dagens regelverk rörande blodgivning så att även homo- och bisexuella män kan bli blodgivare.

Ett tydligt exempel på vänsterns feghet och ständiga balansgång i den identitetspolitiska snårskogen har lett till att situationen för HBTQ-personer gått bakåt där hederskulturen breder ut sig i Sverige. En kultur där HBTQ-personer är särskilt utsatta. I sin rädsla att kritisera hederskulturen har Sverige nu ett facit av åtta år som är allt annat än acceptabelt. Vi kommer inte att låta oss tystas i den frågan heller utan driva den framåt för allas lika rättigheter inför svensk lag. I vårt Sverige ska ingen behöva leva i rädsla för att utsättas för hedersbrott.  Moderaterna kommer aldrig acceptera att bidrag går till organisationer som sprider homofobiska budskap och som fortsatt håller folk inlåsta i garderoben.

Ett annat tydligt exempel där vänsterblocket landar fel är när det kommer till surrogatvärdskap. Det finns kvinnor i Sverige som kan tänka sig vara surrogatmoder av fri vilja. Här säger vänstern blankt nej och menar att kvinnor inte kan besluta om sina egna kroppar. Det är också tydligt att barnlängtan ur ett vänsterperspektiv endast gäller kvinnor. Det har inte varit någon diskussion om att förenkla för lesbiska att bilda familj men när det gäller homosexuella män så lyfter man inte ett finger för att driva frågan. Även RFSL verkar glömt bort sitt eget kongressbeslut där de ska verka för surrogatarrangemang, men frågan begravs längs ner i högen av frågeställningar man jobbar med. Moderaterna vill, till skillnad från vänsterblocket, tillåta altruistiskt surrogatmödraskap.

Kom ihåg att individuell frihet inte bara är att ha äganderätt och få bestämma över sina pengar. Det är också att få älska och vara den du vill och det finns inget annat parti än Moderaterna som förstår sig på frihetsfrågan såväl som vi. Det är nu dags att ta tillbaka HBTQ-frågan för det är en sann högerfråga att omfamna friheten att vara den man är och se individen. Vi tar tillbaka HBTQ-frågan till dig som är borgerlig för att du inte ska behöva leva i samhällsdebattens villfarelse att det är en vänsterfråga.

HBTQ-frågor ägs inte av något parti och vi kommer fortsätta driva våra förslag för ett öppnare samhälle.