Vi vill börja med att be om ursäkt för ett sent svar, men flera av våra ledamöter, inklusive ordförande, har de senaste veckorna varit upptagna med den högerkonservativa alliansens tilltag att bedriva lekstuga med Sveriges Riksdag. En lekstuga där Liberalerna varit högst delaktig, tillsammans med Sverigedemokraterna. 
Och vi kanske börjar där, i den ände där HBT-Liberaler så desperat vill klumpa ihop Socialdemokraterna med Sverigedemokraterna. 
HBT-Liberaler försöker i det som enbart kan benämnas som en verbal spya få det att framstå som att Socialdemokraterna är det enda parti i riksdagen, tillsammans med Sverigedemokraterna, som är emot surrogatmödraskap. Liberalerna satt i regeringen i 8 år, och ändå är surrogatmödraskap inte tillåtet i Sverige. Det gamla ordspråket “kasta inte sten i glashus” känns nära till hands. Att HBT-S ändrat ställning i frågan har avhandlats flertalet gånger men kan sammanfattas såhär. Vi anser helt enkelt inte att det marknadsliberala experiment som pågår i världen kan säkerställa att kroppar inte blir till handelsvara. Den dagen det finns system som säkerställer detta kanske förbundets medlemmar ändrar åsikt. Oavsett har Socialdemokraterna aldrig varit för surrogatmödraskap, och örfilen HBT-Liberaler utdelar blir så att säga ett slag i luften.
Könstillhörighetslagen är viktig för oss, och livsviktig för alla transpersoner i vårt land. Vi håller med om att rätten till självidentifikation skulle få oss att klättra i internationella mätningar, men framförallt skulle den bidra till minskad psykisk ohälsa, stigma och helt enkelt göra det lite mer rättvist. Vi är många hbtq+organisationer, inklusive Öppna Moderater, RFSL och HBT-Liberaler som högljutt frågat vart lagen är. HBT-Liberaler menar att vi varit knäpptysta, men det är inte sant. Förslaget kom ju från Socialdemokraterna. Vi håller med om att svaret är tråkigt, men det är inte mindre sant på grund av det. Svaret är att av alla prioriteringar som brann, var det här en av de saker som valdes bort. Istället prioriterade regeringen pandemin, kriget i Ukraina, ökade elkostnader och alla de andra externa faktorer regeringspartierna kritiserat S för att inte ta tag i. Damned if you do, damned if you don’t. Vi vill ha igenom könstillhörighetslagen, och så länge det är Socialdemokraterna och inte Sverigedemokraterna som tillträder regeringen i höst blir den av. 
Men vi förstår. HBT-Liberaler är livrädda. De vet att om inte Socialdemokraterna bildar regering i höst är det slut på hbtq+reformer. De vet att såväl Liberalerna och Moderaterna är beredda att kompromissa bort frågor som könstillhörighetslag, transrättigheter och fler vägar till föräldraskap till förmån för de krav Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna kommer ställa för att stödja en regering med Kristersson i spetsen. HBT-Liberaler ropar högt om allt Socialdemokraterna inte gör, trots att vi inte haft majoritet i riksdagen på många år. Trots det har många viktiga reformer kommit på plats, inte tack vare oppositionen, utan trots den. Till exempel föreslår regeringen att samfund som tar emot statliga bidrag inte längre ska få diskriminera hbtq+personer, för att nämna det senaste. I ett läge där Liberalerna, om det var val idag, inte skulle komma in i riksdagen.
En gång i tiden var Liberalerna ett parti för frihet och jämlikhet, likt Socialdemokraterna. Idag är Liberalerna så desperata att de är beredda att kompromissa med sina kärnvärden, bara för att få vara med att leka i ett av världens bästa länder. Vårt Sverige kan bättre, vi hoppas att också Liberalerna kan det.