Antalet fall av apkoppor har ökat och trycket på Venhälsans mottagning i Stockholm är nu mycket högt. Det gick från 6 fall på en månad till 6 fall på en vecka – och just nu är man uppe i flera fall per dag. Nu hänvisar man all övrig provtagning till andra mottagningar, med en uppmaning om säkrare ligg i sommar.

– Var försiktig med nya sexuella kontakter och var uppmärksam på din egen kropp, tipsar Matias Garzón, sjuksköterska och tillförordnad vårdenhetschef på Venhälsan.

”Sprids relativt lätt vid sexuell kontakt”

Det var i maj som de första rapporterna om apkoppsviruset nådde Europa. Kort därefter upptäcktes det första fallet i Stockholm.

– Det som är lite oroväckande är att det ökar, och att det verkar spridas relativt lätt vid sexuell kontakt. Och eftersom det framför allt har spridits band män som har sex med män så har det landat på Venhälsans bord. Det är vi som har upptäckt de allra flesta fallen, säger Matias Garzón till QX.

Varför sprids apkoppor främst bland män som har sex med män?

– Jag tänker att det handlar om att män som har sex med män ofta har haft goda relationer med sexuell hälsovård och helt enkelt rapporterat nyuppkomna symptom. Det är så det har upptäckts. Män som har sex med män är också bra på att ha nya och tillfälliga sexuella partners. Många av de som kommer till oss testar sig regelbundet tar ansvar för sin sexuella hälsa. De gör allting rätt, det är bara otroligt olyckligt att det fått fäste i den här gruppen.

Gör så här för att skydda dig

Nu när det är sommar och semestertider ges rådet till QX läsare att fortsätta testa sig regelbundet, vara uppmärksam på eventuella symptom på sin egen kropp (då det är svårt att upptäcka apkoppor på andra), och kontakta vården om man misstänker smitta.

Hur gör man bäst för att skydda sig mot apkoppor, tycker du?

– Var försiktig med helt nya sexuella kontakter. Just nu är det hög smittspridning i Tyskland, Spanien, Portugal och Storbritannien. Annars är kondom alltid ett bra skydd mot alla typer av sexuellt överförbara infektioner. Dessvärre sprids apkoppor även via nära kroppskontakt, så det räcker ju att kramas eller kyssas. Men det bästa man kan göra är att vara uppmärksam på sin egen kropp, och hålla koll på sina sexuella kontakter – höra om det är någon som fått apkoppsvirus konstaterat.

Ökad belastning på Venhälsan

Region Stockholm har beslutat att det i första hand är Venhälsan som ska ta emot män som har sex med män med misstänkt apkoppsvirus. På grund av den ökade belastningen hänvisar man nu all övrig provtagning för sexuellt överförda infektioner till andra mottagningar.

I Stockholm kan man testa sig på Citymottagningen för sexuell hälsa (Karlaplan), RFSU kliniken för sexuell hälsa (Medborgarplatsen), Stockholms mottagning för sexuell hälsa (Odenplan), Stockholms mansmottagning (Kista), och på ungdomsmottagning (se UMO.se) om man är under 23 år.